Milí sousedé,
všiml jsem si v diskuzích na internetu, že už někteří z vás začali hádat, kam pojedu o víkendu a odkud vám zase pošlu fotku. Tak to pojďme otočit, dokázali byste si tipnout, kde to dneska jsem? Haha. Dnes je to něco málo přes rok, co jsem běžel maraton. Musím přiznat, že za tu dobu, kdy jsem neměl kvůli práci tolik času cvičit, se mi kondice nejen zhoršila, ale přibral jsem i pár kilo. Snad se mi to podaří přes léto zase napravit!

Jinak nevím, jestli to víte, ale už jsou otevřené hranice se Slovenskem, Rakouskem, Německem a přístupné je i Maďarsko, přestože s ním přímo nesousedíme. Při cestě do těchto zemí a zpět už není od našich občanů vyžadován žádný test, ani karanténa. Pokud tedy máte chuť někam vyrazit, tak už klidně můžete. My jsme si letos naplánovali cestování pouze po ČR. Omezené cestování mi jeden rok nějak zásadně nevadí. Navíc taky chceme podpořit místní podnikatele a služby, tak jsme si řekli, že tímto způsobem využijeme letošní situaci a projedeme naši krásnou republiku opravdu křížem krážem.

Ale dost povídání, pojďme se podívat na to, co se událo na Jižňáku v tomto týdnu. Bylo toho požehnaně!

V pondělí jsme měli poradu vedení a Radu. Myslím, že jsme nejspíš trhli rekord, protože jsme jednali bezmála 8 hodin jen s krátkou 40-minutovou pauzou na oběd. V některých projektech jsme nebyli v koalici ve shodě a museli jsme si tak hodně věcí vyjasnit a vyargumentovat a hledat kompromis. Někdy je to opravdu únavné, ale i o tom je správa a řízení městské části.

Velkou diskusi vzbudil tisk o pokračování Pohotovosti na Praze 11. Jak asi víte, v této věci dlouhodobě nemáme s kolegy v Radě shodu. Řešili jsme to už mnohokrát a nikdy jsme se neshodli. Pravdou je, že pohotovost je pro rozpočet městské části poměrně drahá a nepřehlédnutelná položka. Ošetření jednoho pacienta vyjde pěkně draho a ještě kvalita ošetření je sporadická, protože spoustu případů stejně posílají do nemocnice. Na druhou stranu je pravda, že jsme jedna z mála velkých městských částí, na jejichž území není nemocnice, a naše spádová Thomayerova nemocnice je především v noci špatně dostupná.

Já jsem se spíše klonil k tomu, že bychom pohotovost zachovat měli, ale zároveň jsem si dobře uvědomoval i finanční a další náklady s tím spojené. Nakonec jsem rád, že po mnoha týdnech a měsících různých jednání jsme minulé pondělí dospěli k závěru vypsat znovu výběrové řízení a pohotovost na Jižním Městě zachovat. Dohodli jsme se na kompromisu, že ho vypíšeme na kratší dobu (minule to bylo na 10 let) tak, abychom to už nemuseli do voleb znovu řešit a abychom nechali prostor dalšímu vedení radnice, které vzejde z voleb v roce 2022, rozhodnout o jejím dalším pokračování.

V pondělí i kolegové konečně umožnili posunout dál projekt Družstevního bydlení, o kterém mluvím a píšu už asi rok. Na projektu družstevního bydlení na Praze 11 usilovně pracuji již od minulého roku, kdy jsme s kolegy připravili metodiku, podle které nyní postupujeme. Vyjednávání v koalici nebyla zcela jednoduchá, takže jsem rád, že rada městské části konečně schválila zřízení pracovní skupiny, která se bude zabývat dílčími otázkami, které je třeba před zahájením realizace doladit.

Pracovní skupinu tvoří řada odborníků, kteří již mají zkušenosti s obdobnou družstevní bytovou výstavbou, a co víc, stálým hostem se stala paní radní Hana Kordová Marvanová, která má na Magistrátu hl. m. Prahy v gesci i oblast bydlení. Již příští týden se naše skupina sejde poprvé, kdy budeme řešit zejména zbývající otázky, které zazněly během projednávání a právě s ohledem na ně vznikla tato pracovní skupina. Poté projekt předložíme na radě městské části ke schválení realizace. Pevně věřím, že se nám to vše podaří stihnout včas a hlavně úspěšně!

Pak jsme několik hodin řešili investiční akce, které by se měly toto léto realizovat primárně v našich školách. Jde hlavně o varny a výdejny jídel. Kolegové měli výhrady k výsledkům veřejných soutěží, kde se zejména největší akce, a tou je komplexní rekonstrukce varny v ZŠ Mendelova, vymkla mimo odhadovaný rozpočet. Jde o jasný příklad toho, jak složité je spravovat obecní majetek v našem právním systému. Vzhledem k výpadkům příjmů, které se na nás v důsledku s koronakrizi řítí, budeme složitě hledat dodatečné prostředky na realizaci této zakázky.

Pokud nám s dofinancováním nepomůže hlavní město, budou nám chybět jinde. Na druhou stranu navýšení varny je třeba udělat jednoduše proto, že od září ve škole bude více strávníků, než je současná varna schopna nyní uvařit. Navíc podle právníků zakázku jednoduše ani zrušit nemůžeme. Pokud bychom to udělali, riskujeme vleklé tahanice u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a možná i soudní tahanice. Po asi dvouhodinové diskusi jsme se stejně neshodli, jak tento problém vyřešit. Odložili jsme ho proto zatím a řešit ho budeme za čtrnáct dní.

Na Radě pak byla celá řada dalších tisků. Narovnali jsme třeba další dílčí křivdy z minulosti s rodinami restituentů. Dovolím si tvrdit, že pro tyto rodiny děláme nejvíc, co kdo udělal za posledních 30 let. Taky jsme schválili celou řadu dotačních programů pro kulturu, sport a sociální věci. Projednali jsme i program na Zastupitelstvo, které bude 11.6. v Top Hotelu.

V úterý jsem měl poradu na Jihoměstské majetkové, a.s. Řešíme tak jako všude jinde hlavně výpadky příjmů z nájemného a opatření s tím související. Hned po tom proběhla pracovní skupina pro řešení následků koronavirové krize pro oblast majetku. Bohužel jsme (jako minule) konstatovali, že stále není připraven finální návrh zákona nebo dotačního programu na sanaci nájmů pro v nouzovém stavu uzavřené provozovny a že musíme ještě vyčkat. Shodli jsme se, že se sejdeme operativně po schválení programu COVID – Nájemné na vládě. Mezitím můj odbor vypracuje prvotní návrh prohlášení, které by motivovalo nájemce k získání státní podpory. Jihoměstská majetková a.s. připraví přehled nájemců, u kterých nastal výpadek s placením nájemného z důvodu koronavirové krize.

Pak jsem měl ještě pravidelné porady s odbory, kde jsme opět řešili hlavně následky koronaviru.

Ve středu jsem byl pozvaný na finanční výbor, abych členy výboru seznámil s probíhajícími největšími investicemi rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra a starochodovské školy. Bohužel na to vůbec nedošlo, protože někteří zástupci opozice ve výboru zase jako obvykle obstruovali hned u prvního bodu, který se týkal výstavby ledové arény. Moje body tedy byly přeloženy na mimořádné jednání výboru 22.6.

Ve čtvrtek jsem byl celý den na magistrátu. Řešili jsme přípravu mimořádného Zastupitelstva, které proběhne ve stejný den jako naše Zastupitelstvo na městské části. Budu se tam chtít ptát pana primátora Hřiba na detaily kolem programu záchranného balíčku COVID Praha, který byl zřízen za podezřelých okolností a za ještě zvláštnějších okolností pak rozdělil pro vybrané podnikatele přes 600 milionů Kč. Taky se budu ptát pana náměstska Scheinherra na stěhování TSK. Pan náměstek totiž plánuje stěhování TSK z vlastní budovy, kde je stabilně už 30 let, do komerčního obchodního centra na Praze 7, které se dlouhodobě potýká s problémem najít nájemce. Trošku mi to připadá, jestli náhodou nejde o nějakou malou domu politiků z Prahy 7. Aneb jak zasanovat zpřízněné podnikatele, kterým se nedaří pronajímat jejich předražené kanceláře. Snad to páni radní uspokojivě vysvětlí.

Pátek jsem pak výhradně věnoval zase vám. Odpovídal jsem vám na e-maily, zprávy a s několika z vás jsem se potkal. Řešili jsme třeba plánovanou nástavbu kotelny Vojtíškova nebo neutěšený stav chodníků. Je skvělé s kolika podněty se na mě obracíte. Taky jsem měl několik pohovorů na nové členy hnutí ANO tady na Praze 11. Po kratší odmlce se nám zase hlásí nový dobrovolníci. Je vidět, že děláme naši práci dobře a že strháváme na svou stranu nové a nové lidi, kteří by se chtěli taky zapojit do práce. Pokud byste taky měli zájem o informace, jak se můžete zapojit nebo dokonce vstoupit do hnutí, napište mi!

V pátek ještě proběhl krizový štáb. Na svém závěrečném zasedání rozhodl o ukončení distribuce dezinfekce a roušek občanům Prahy 11.

Poslední výdej proběhne ve středu 10. 6. 2020 od 14:00 do 17:00 hodin ve výdejním skladu JMM, a. s., objekt vedle ZŠ K Milíčovu naproti ulici Křtinská.

Krizový štáb městské části Praha 11 jednal poprvé dne 10. března a po 14 zasedáních v pátek jeho fungování skončilo.
Za toto období městská část vydala do škol s ohledem na jejich otevření 5 000 respirátorů, 500 ochranných štítů, 5 000 látkových roušek, dále teploměry a dávkovače.

Občanům ‍♂️ Prahy 11 bylo vydáno více než 12 000 litrů dezinfekce a více než 25 000 ks ochranných roušek, z toho 20 000 jednorázových a 5 000 látkových.

To jsou úžasná čísla. Jsem rád, že se nám všem společně tuto krizi podařilo dobře zvládnout.

A to je vše. Mám dnes ještě nějakou práci, tak na to jdu sednout. Vy prosím nezapomeňte, že ve čtvrtek jsou dvě zastupitelstva a to na hl.m.Prahy i na Praze 11. Pokud se zajímáte o dění v Praze, můžete si pustit přenos nebo zase počkat na můj nedělní report, kde vám napíšu o tom nejdůležitějším. Do komentářů vám dám zase pár odkazů na důležité články z minulého týdne, které vám možná mohly utéct.

Přeji klidný zbytek neděle a zítra ať máte úspěšný den! Buďte zdrávi!

P.S. Nepropásněte náš časopis www.jiznimestozije.cz, kolegům dalo hodně práce ho dát dohromady, tak si ho užijte. V těchto dnech by měl dorazit do každé schránky na Jižním Městě.