Milí sousedé,
dnes přikládám fotku ze čtvrteční exkurze na Praze 14, kde kolegové postavili na jedné ze škol zelenou střechu. Zelené střechy jsou rozhodně šikovný způsob, jak rozšířit zeleň na zastavěných sídlištích. Na Jižním Městě jich také pár máme a rozhodně plánujeme vystavit jich ještě více. O tom vám povím ještě později. Nejdříve se mrkněme na to, co se tento týden dělo den po dni. Tentokrát nebyla rada ani porada, pan starosta i mnoho dalších členů Rady měli totiž dovolenou. Bylo alespoň tedy více času na dodělání zbývajících restů.

V pondělí jsem si dal poradu s kolegy z odborů, kterou běžně dělám v úterý. Rozdali jsme si úkoly ohledně toho, co je během týdne potřeba připravit na další Radu. Odpoledne jsem pak měl několik jednání s některými investory, kteří vlastní pozemky na Praze 11. Stále dokola jim vysvětluji, že Praha 11 není jen tak volné pole k zástavbě. Dříve, než vůbec něco začnou malovat a plánovat, musí nejdříve vyřešit parkování, dohodnout se s okolím a občany v lokalitě a musí mít jasnou a konkrétní představu, co nabídnou naší městské části a lidem, kteří v místě žijí. Pokud investor nemá promyšlené tyhle základní otázky, nemáme se o čem bavit.

V pondělí jsme ještě dokončili dopravní úpravy v Hrabákově. V rámci zvýšení bezpečnosti v areálu MŠ Hrabákova, kde je nejen v letních měsících zvýšený pohyb rodin a menších dětí, jsme tento týden instalovali nové bezpečné zpomalovací pruhy. I méně pozorní řidiči tak v areálu budou muset nyní dávat pozor a zpomalit. Věřím, že to zvýší komfort a klid všech, kteří tento prostor se svými ratolestmi využívají👍.

V úterý jsme měli větší poradu na Jihoměstské majetkové, a.s. Především ohledně probíhajících investičních akcí a oprav ve školách. Bohužel ne vše běží úplně ideálně, takže jsme se dohodli na další velké poradě hned příští týden, kde to budeme řešit více do hloubky.

Odpoledne jsme pak měli schůzku s kolegy z odboru majetkoprávního a Jihoměstské se zástupci jednoho SVJ. Trápí je několik nedořešených problémů z “živelné” privatizace, která se na Praze 11 odehrála zhruba před deseti lety. Tehdejší vedení radnice rozprodalo část bytů bez pořádné větší koncepce, takže se třeba stalo, že městská část nadále vlastní některé nebytové prostory, kde je ale například centrální uzávěr vody pro celý blok bytů nad tím. Pokud náš nájemce v létě odjede a vypne vodu, mnoha bytům přestane téct. To je spíš taková kuriozita, těch problémů z této “divoké privatizace” je bohužel celá řada a snažíme se je s kolegy postupně řešit.

Ve středu jsem měl schůzky s některými našimi nájemci. Hodně vás zajímá, co bude dál s pochozí zónou na Hájích. Zatím je příliš brzy na to plánovat nějaké konkrétní další kroky a opravy. O všem budeme informovat včas a s předstihem a není v tuto chvíli nutné, abyste mě kvůli tomu navštěvovali. Stačí sledovat moje sociální sítě a blog a včas se dozvíte o všech dalších krocích. I tak jsem rád, že se povedlo s jedním nájemcem vymyslet alespoň dílčí krok, jak pochozí zónu společnými silami ještě snad letos zvelebit. Musím říct, že pochozí zóna je moje velké trápení. Ten objekt chátrá, je rok od roku v horším stavu a je to dnes už ostuda Jižního Města. Udělám vše pro to, abychom s touto hrůzou do konce tohoto volebního období konečně něco udělali. Zatím se povedlo díky dohodám se sousedními soukromými vlastníky zvelebit jednu část. Nové obchodní centrum, které letos vzniklo v okolí Alberta a dál se ještě bude dodělávat, je už hezké a obdobným způsobem bych si představoval postupnou revitalizaci celého okolí.

Ve středu odpoledne jsme pak měli mimořádný klub zastupitelů ve věci restaurace v Chodovské tvrzi. V minulém týdnu se objevily některé nejasnosti ohledně toho, kolik nájemce dluží, že snad údajně dostal výpoveď atp. Celá situace se trošku nešťastně vyhrotila ve veřejném prostoru a na sociálních sítích. Někteří opoziční zastupitelé se mi snažili podsunout, že obhajuji dlužníka a že jsem špatný hospodář a podobné nesmysly. To samozřejmě není žádná pravda. Mě pouze zajímaly informace a chtěl jsem přijít tomu celému na kloub, co se vlastně děje. Na klubu jsme se všichni shodli, že dáme kolegům z TOP09 a STAN čas do příštího týdne, aby nám dodali všechny informace a vysvětlení. Tedy tento problém nechci v tuto chvíli víc komentovat, předpokládám, že po projednání v koalici přijdeme s nějakým společným prohlášením, kde celou situaci vysvětlíme.

Taky jsem vám psal krátký komentář tak jako každý týden k bytové politice, který jsem tento týden věnoval pražské výstavbě bytů. Ta se bohužel nadále propadá. Jak vyplývá z dat ČSÚ, bylo v metropoli v červnu dokončeno jen 247 bytových jednotek👎. Stavět se pak začalo pouhých 134 bytů, což představuje meziroční pokles o ⬇️ 3,7 %. Na zpomalení výstavby se samozřejmě podílí koronavirová krize, která je mimo jiné příčinou odlivu pracovní síly. Některé faktory ale můžeme ovlivnit. Více se dočtete v článku (odkaz v komentářích).

Čtvrtek jsem zahájil brzkou snídaní už v 7 hodin s kolegou radním pro sport a kulturu Starkem. Řešili jsme hlavně problémy v mém odboru, kdy kolegům z TOP09 a STAN vázne příprava některých investičních akcí. Dohodli jsme se na opatřeních, jak tyto problémy zmenšit a proces zrychlit. Také jsme v rychlosti probrali ještě žhavou “kauzu” restaurace na Chodovské tvrzi. Srovnali jsme si informace z obou stran, vyjasnili některé další otázky, které v pondělí budu klást, aby na ně byli kolegové připraveni a mohli jsme celý “problém” v pondělí zdárně vyřešit.

Odpoledne jsme hromadně s panem starostou a dalšími zástupci z Prahy 11 vyrazili na návštěvu městské části Praha 14, podívat se na nově vybudovanou zelenou střechu na jedné ze škol. Tu totiž MČ udělala v rámci opatření, které mají zajistit lepší zadržování vody v krajině. Součástí těchto opatření je i systém retenčních nádrží, které pomáhají lépe využívat vodu na pozemku školy. Na Jižním Městě v této chvíli také připravujeme plán vybudování takovýchto zelených střech. Bohužel jich zatím moc nemáme. Jsou například na budově Finančního úřadu, Lidlu na Opatovské, KC Zahrada nebo OC Westfield Chodov. Rádi bychom jich měli však více. V plánu je začít je budovat především na základních nebo případně i mateřských školách Zelené střechy jsou podle nás jeden ze šikovných způsobů, jak na sídlištích rozšiřovat plochu zeleně.

Odpoledne jsem měl také pracovní jednání s architekty nad studií nové radnice, kterou s kolegy připravujeme. Nemáme ambici ji v tomto volebním období postavit, ale rádi bychom připravili projekt nové radnice a návrh jejího financování pro další vládu, která přijde po nás. A pak až do večera jsem měl pohovory s lidmi na volná místa na Odbor správy majetku.

Ve čtvrtek se taky podařilo dotáhnout spor o fotbalové hřiště na Hájích, který trvá bez vyřešení snad 11 let! Zásluhu za to nese především kolega Jan Stárek a naše Marta Šorfová, kteří rok a půl v této věci intenzivně jednají. FC Háje Jižní Město a společnost ODDITY se nakonec dohodly, že FC Háje budou mít k dispozici pozemky firmy ODDITY za velmi symbolickou cenu 1 Kč měsíčně a to zatím na dobu určitou do 31. 12. 2022.

V pátek jsem měl pracovní snídani s pirátským kolegou Martinem Duškou, kde pokračuji v mé letní sérii přátelsko-pracovních snídaní se všemi členy rady. Snažím se celé léto, kdy je přeci jen o trošku víc volného času, využít k tomu se s kolegy na chvilku zastavit, zhodnotit dosavadní spolupráci a probrat nejbližší i vzdálenější úkoly a projekty. Zbytek dne jsem už strávil jen vyřizováním vašich podnětů, dotazů, připomínek, e-mailu, zpráv zde a dopisů, které mi od vás chodí.

Tak a to by pro tentokrát bylo opět všechno. Jsem vděčný všem, kteří mé reporty poctivě čtou až do konce! Přeji vám krásnou neděli. Pořádně si ještě odpočiňte. Nezapomeňte také, že už 24. srpna přijede do parku u Chodovské tvrze kinobus. Dávám odkaz s více informacemi do komentářů. Mějte se pěkně!