Milí sousedé,
zítra je Den české státnosti🇨🇿. Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, přemyslovského knížete, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Stojí za to si připomenout, jak úžasné je, když můžeme jako národ mít vlastní suverénní a svobodný stát a rozhodovat o svojí budoucnosti. Bereme to už trochu jako samozřejmost, tak vzpomeňme, že ještě relativně nedávno tomu tak nebylo… A na světě je spousta národů, které takové štěstí nemá dodnes. Ale to jen takové zamyšlení na úvod.

Každopádně si prodloužený víkend užijte a naberte síly. My jsme s přítelkyní odjeli do Karlových Varů, trochu podpořit imunitu saunováním a lázeňskými procedurami, pitím minerálních vod z místních vřídel a podobně. Od jednoho vám posíláme fotku. Samozřejmě se důsledně řídíme pravidlem 3R – Ruce, Roušky a Rozestupy. Nosíme roušky, dodržujeme rozestupy od ostatních a pravidelně si dezinfikujeme ruce. Kde trávíte víkend vy?

Úplně původně jsme plánovali na konec podzimu odjet někam za teplem a sluncem na jih, ale kvůli nastalé situaci jsme to samozřejmě zrušili. Před týdnem jsem vás v reportu prosil o ohleduplnost, solidaritu a respektování hygienických opatření. Překvapilo mě, s jakou nelibostí jste mé poselství přijali. Z událostí minulého týdne je patrné, že situace není legrace. Izrael zavedl ještě přísnější opatření než na jaře. U nás se během týdne změnil ministr zdravotnictví. Už mám stejně jako vy plné zuby médií, kde se nemluví o ničem jiném než o koronaviru. Přesto prosím chovejme se zodpovědně jako solidární národ a držme spolu. Ať to brzy skončí. Nerespektováním hygienických pravidel 3R dnes člověk nebojuje hrdinsky proti vládě a systému, ale nezodpovědně ohrožuje své spoluobčany – obzvláště ty starší nebo s křehkým zdravím. K dodržování těchto pravidel vyzývají dnes téměř všichni napříč politickým spektrem od ČSSD, přes ODS až po Piráty. Taky mě to štve, vadí mi nošení roušek a respirátorů, protože mi z toho není dobře, bolí mě hlava a jsem unavený, ale respektuji to. Prosím, vydržme to. Čím zodpovědněji se budeme chovat, tím dříve bude po této krizi.

A teď už zpátky k reportu za minulý týden.

V pondělí jsme měli poradu vedení a radu. Schválili jsme další vlny odpouštění nájmů podnikatelům v našich nebytových prostorech, kteří museli mít omezený provoz v době nouzového stavu na jaře. Ti se tak mohou přihlásit k vládnímu programu COVID-nájemné. Přidělili jsme také přes 30 bytů, u většiny z nich šlo o prodloužení nájemní smlouvy na další rok.

Založil jsem novou pracovní skupinu pro komunikaci s obyvateli v okolí objektu Nad Opatovem čp. 2140 pro prevenci vzniku negativních situací mezi nájemníky. Ta bude řešit dopad a případné stížnosti při uvádění do provozu právě rekonstruovaného objektu bývalé ubytovny Sandra. Z té vznikne bydlení pro 174 pražských rodin. Více na webu 👉https://www.bydleni-sandra.cz/.

V úterý jsem se zúčastnil na magistrátu spojeného jednání výboru pro územní rozvoj a výboru pro dopravu, ze kterého jsem byl teda dost vyřízený. Tématem byl Rohanský most. Proč vyřízený? Šlo o NEVEŘEJNÉ pracovní jednání výborů Už jen to, že transparentní koalice Pirátů a Praha Sobě na toto jednání nepřipustila veřejnost, bylo do nebe volající.

Dozvěděli jsme se jen to, že kromě primární trasy vedoucí jako přímka propojující ulice Komunardů na straně Holešovic a ulici Thámova na straně Karlína, byly za poslední rok vymyšleny další 3 různé trasy. A to včetně jedné, která projektuje velmi nestandardní dlouhý most v zatáčce. I lajkovi dojde, že takovýto most bude 2x, možná 3x dražší než ten původní.😡 Některé nové varianty mají vést hlučnou (i tramvajovou) dopravu pod okna současných rezidentů, kteří jsou z těchto návrhů oprávněně zděšeni. A proto zřejmě nebyli občané na jednání vpuštěni. Zajímavé také je, že jednání je přítomen tvůrce jedné ze variant studií pan architekt Zima. Autoři dalších variant mostů na jednání nebyly. A to ani uznávaný architekt Patrik Kotas, který se právě věnuje té nejjednodušší a původní variantě mostu, která je podle většiny urbanistů nejlepším řešení. Pan architekt Kotas nedostal na toto pracovní jednání ani pozvánku…😤😞

Pan náměstek Adam Scheinherr na jednání uvedl mimo jiné, že trasa zatím rozhodnuta nebyla a že zadává studii, která bude posuzovat studie. Tedy Pražská rada tak jako obvykle odsune problém a utratí další peníze za studie do šuplíku. A rozvoj Prahy bude stát dál… Z jednání vedení Prahy je mi smutno.

Pak jsem hned pokračoval pravidelnými schůzkami s mými odbory a Jihoměstskou majetkovou. Jako každý týden jsme řešili primárně probíhající nebo připravované investiční akce a opravy.

V úterý se bohuže Jiří Dohnal, starosta Prahy 11 a Jakub Lepš dozvěděli, že musí opět do karantény. Přišli do styku s nakaženým v rámci kulturní akce v uplynulém týdnu. Protože jsem 1. místostarosta a tedy první v pořadí po starostovi, tak jsem ho následující dny musel na radnici v některých úkonech zastupovat. Naštěstí se nestalo nic neočekávaného a hlavně tedy Jirka Dohnal byl i přes karanténu neustále ve spojení a pracoval vzdáleně z domova.

Ve středu jsem se věnoval hlavně dodělávání restů a přípravě tisků na Poradu vedení a Radu. S kolegy jsme taky dělali na družstevním bydlení. Na příští týden jsem svolal další jednání pracovní skupiny a pozval opět na Jižní Město paní radní Hana Kordová Marvanová. Mám ambici příští rok již začít projektovat první pilotní dům družstevního bydlení a získat pro něj stavební povolení.

Taky jsem pro vás napsal mé pravidelné středeční bytové okénko. Týkalo se znovuotevření kauzy ohledně privatizace bytů na Praze 1. Jak možná víte, desítky politiků a úředníků z městské části čelí opětovně trestnímu stíhání z důvodu údajného odprodeje obecních bytů za příliš nízké ceny, čímž měli způsobit škodu ve výši více než třiceti milionů korun. Nejedná se nicméně zdaleka o ojedinělý případ, kterým se policie a soudy musí zabývat. Porevoluční privatizace totiž probíhaly mnohdy překotně – za nepřehledných, nejednotných a nejasně daných podmínek. S důsledky se potýkáme dodnes. Víc se dočtete na mém blogu 👉https://www.ondrejprokop.cz/…/vyvoj-bytoveho-fondu-hl-m-pr…/

Odpoledne jsem pak měl zase nějaké pohovory na moje odbory. Poslední dobou se začalo hlásit víc lidí, možná i díky vám. Někteří na pohovorech říkají, že viděli nebo měli přeposlaný některý z mých reportů, kde píšu, že mi chybí lidské kapacity. Díky za to!

Ve čtvrtek jsme původně měli jet s radou a částí úředníků na výjezdní zasedání k semináři rozpočtu pro rok 2021 tak jako loni. Kvůli koronaviru a rizik s tím spojených jsme to nakonec zrušili a seminář jsme udělali jen na radnici, částečně osobně v jednací místnosti a částečně na dálku. Formu dálkového přístupu zvolilo asi 20 lidí včetně starosty Dohnala a místostarosty Lepše, kteří byli stále v karanténě. Návrh rozpočtu jsme projednávali skoro půl dne a musím říct, že gesci financí v tomto roce Jiří Dohnal, starosta Prahy 11 vůbec nezávidím. Sestavit vyrovnaný rozpočet, což ze zákona musíme, nebude letos vůbec žádná legrace.

Díky koronavirové krizi nám v příštím roce výrazně klesají příjmy a naopak je potřeba navýšit výdaje, abychom dopady pandemie a krize mohli kompenzovat. Po dlouhých diskuzích a menších hádkách jsme našli některé možnosti, kde příští rok ušetřit a pár oblastí, které ještě detailněji prozkoumáme a zkusíme v nich škrtat. Po tom musí návrh rozpočtu projednat ještě finanční výbor, finanční komise a na závěr jej musí schválit Rada a Zastupitelstvo. Bude to ještě velký boj. Osobně budu chtít škrtat co nejméně v investicích, protože omezením investic budeme nejen prohlubovat problém ve správě majetku, který bude ještě víc chátrat, ale také prohloubíme přicházející ekonomickou krizi. Právě stát a města by měla v době nadcházející krize dávat práci a investiční zakázky pro nastartování ekonomiky.

Ve čtvrtek taky proběhla mimořádně Rada hl. m. Prahy, kde mimo jiné schválili náročnou rekonstrukci Libeňského mostu. Přijde mi velmi zvláštní postup, který určili, a to tzv. “Design & Build”. To znamená, že vypíšou soutěž na firmu, která provede projektovou dokumentaci a zároveň stavbu.

Standardním postupem je zakázku realizovat tak, že se nejprve zpracuje projektová dokumentace s podrobným výkazem, výměrem a prováděcím postupem. Tedy zcela přesně se nejdříve řekne, co a jak se bude dělat, kolik na to bude potřeba tun betonu, železa, šroubů a dalších věcí. A až na základě toho se soutěží stavební firma. Investor (město) tak má celkem jasnou představu, kolik to celé ve finále bude stát.

U postupu, který zvolil magistrát, je to však docela dobrodružství a velký skok do neznáma.🤔 Rada v čele se Zdeněk Hřib – primátor Prahyoznámila, že cena rekonstrukce bude cca 2 miliardy Kč… Díky zvolenému postupu ale dávají stavební firmě vlastně bianko šek na to, že rekonstrukce může stát i výrazně více.😒 Přitom dříve navrhovaný postup, tedy tento most zbourat a nahradit ho zbrusu novým se životností minimálně 100 let, by stál méně než 1 miliardu. Ptám se, je Praha zvlášť v dnešní době tolik bohatá, aby si mohla dovolit zachraňovat most pochybné architektonické hodnoty za předem nejasnou astronomickou cenu převyšující 2x a možná ve finále i více cenu mostu nového? Tomuto tématu se budu ještě podrobněji věnovat v samostatném článku.

V pátek jsme ráno předali staveniště v ZŠ Mendelova. Zde vznikne zbrusu nová kuchyň s větší kapacitou. Hrozně mě mrzí, že jsme to nezvládli udělat přes léto, jak bylo původně v plánu. O důvodech jsem mluvil mnohokrát, ale pro jistotu dole v komentářích dávám znovu odkaz na podrobné vysvětlení. Celá realizace by se měla stihnout do konce tohoto roku. Tedy po Vánocích by měly být děti již ve zcela novém.

Pak jsem měl několik schůzek s vámi občany. Stěžujete si mi hodně na nepořádek v určitých částech Jižního Města a také na zhoršující se stav chodníků a mobiliáře. Lavičky, koše a další. S jednou občankou jsme řešili například nájezd na kočárek na schodech u OC Opatovská. Všechny podněty pečlivě eviduji a předávám kolegům z Rady, kteří je mají na starosti. Následně hlídám řešení a informuji vás. Budu rád, když se na mě budete dál obracet.

A to je pro dnešek vše. Děkuji za váš čas, který věnujete mým příspěvkům, a užijte si volno. Načerpat síly je v těchto dnech obzvláště třeba. Buďte opatrní i obezřetní a mějte se hezky.

P.S. Pokud jste si ještě nestáhli aplikaci eRouška, určitě doporučuji tak udělat. Aplikace vás včas a snadno upozorní na rizikové setkání s nakaženým člověkem. Osobně ji také používám.