Milí sousedé,
dnes zdravím z běhu, na který jsme vyrazili s mojí úžasnou snoubenkou. Snažím se v novém roce držet fit a cvičit, aby to nedopadlo jako vloni. Abych byl ale úplně upřímný, sám bych to určitě nezvládl tak dobře, jako když mám vedle sebe skvělého parťáka, jakým je moje žena.😊 No nebudu už se dále rozplývat, pojďme mrknout na to, co se dělo v uplynulém týdnu na Jižním Městě.👍

✅ Pondělí

V pondělí jsme na poradě vedení řešili nové nařízení vlády, které nám přidalo novou povinnost začít každý týden testovat všechny pracovníky a úředníky, kteří se pravidelně pohybují na radnici, antigenními testy na COVID-19. Protože se to týká několika stovek lidí v několika budovách, není to úplně snadný a levný úkol. Akci zprvu náš odbor krizového řízení připravoval tak, že bychom nakoupili testy sami a dělali si to svépomocí. Pro vaši představu jeden test se dá koupit v ceně něco kolem 100 Kč, tak si asi umíte představit ty náklady, které by to za měsíce testování stálo. Nicméně se mi povedlo něco, co nikdo nečekal, a během dne jsem zvládl domluvit, že nám testování nejen dodá specializovaná firma s profesionální paní doktorkou, kteří se postarají jak o nákup testů, tak o vyhodnocení a všechnu potřebnou administrativu, ale také a hlavně, že to pro městskou část Praha 11 udělají ÚPLNĚ ZADARMO!😲❤ Ušetříme tím stovky tisíc za měsíc a spoustu byrokracie a práce pro naše úředníky, kteří se tak budou moct věnovat práci pro vás, občany!

Dále jsme na poradě konečně (na potřetí) schválili zadání pro výběrové řízení na projektovou dokumentaci na dostavbu domova seniorů v Janouchově ulici. Rád bych projekt dovedl ke stavebnímu povolení tak, aby se po příštích volbách tento velký investiční projekt mohl realizovat. Už teď řesíme s kolegy dotační možnosti, jak projekt realizovat.

Taky jsme schválili zahájení dalšího ročníku participativního rozpočtu. Do komentářů vám dávám odkaz na více informací.

Na závěr jsme projednali žádosti na umístění dětí do prvních tříd našich základních škol na Jižňáku od starosty Nupak a starostky Šeberova. Osobně jsem pro to vyjít vstříc Šeberovu, protože jde o městskou část Prahy a taky je to dočasný problém. Paní starostka Venturová už roky usiluje o stavbu školy přímo v Šeberově a ta je realizačně už na spadnutí. Naopak školám na Jižním Městě Šeberov tedy v příštích letech uleví. U Nupak už tak solidárně naladěný nejsem. Místa bych Nupakům poskytl jen za předpokladu, že budeme mít dost míst v našich školách po tom, co umístíme všechny naše děti, a taky za předpokladu, že nám Nupaky za umístění jejich dětí zaplatí a také pokud zajistí organizovanou hromadnou dopravu, aby ke školám nejezdilo mnoho osobních aut, které už dnes často blokují ulice kolem škol. Protože jsme na to neměli v radě jasnou shodu, dali jsme to k projednání ještě komisi pro výchovu a vzdělávání, aby dala své odborné doporučení.

Odpoledne jsme měli tradičně klub zastupitelů na hl.m.Praze, kde jsme řešili hlavně přípravu dalšího Zastupitelstva.

✅ Úterý

Celé úterní dopoledne jsem tradičně strávil poradami se svými odbory a Jihoměstskou majetkovou. Ráno vždy začínám s paní Šwarzovou, vedoucí odboru správy majetku, pak pokračuji s paní Šandovou, vedoucí odboru majetkoprávního, a pak se přesouvám na Jihoměstskou majetkovou na širší poradu oprav a investic. Řešili jsme především urychlení oprav ve školách. Rád bych některé z nich udělal už teď, když jsou školy uzavřené. Nemusíme přeci čekat se vším až na velké letní prázdniny.

V poledne jsem se pak přesunul na magistrát, kde jsme měli Kontrolní výbor. Poprvé ho vedla nová předsedkyně Alexandra Udženija. Prošetřovali jsme například neudělení grantů pro Rock Operu. Fanoušci divadla dokonce sepsali petici na jeho podporu a záchranu. Jde o divadlo, které Praha ve všech minulých letech grantově podporovala – až do letoška. Právě letos však divadlo grantovou podporu potřebuje kvůli kovidovým uzavírkám o to víc. Formální pochybení jsme neshledali, avšak doporučili jsme paní radní Třeštíkové jejich petici a tak věřím, že divadlu snad pomůže.

Kde jsme ale pochybení shledali, je u paní radní Hana Kordová Marvanová, která v září minulého roku na jednání Zastupitelstva dostala úkol novou vyhlášku do konce roku 2020 projednat s ÚHOZ, aby bylo jasné, že je v pořádku. Dodnes tento úkol bohužel nesplnila. Přitom usnesení bylo napsané tak, že vyhláška může vzejít v platnost až po splnění tohoto úkolu. Celá vyhláška se tak dostává na tenký led. Proč paní radní nekoná, jak slíbila? Kauzu budeme dále sledovat.

Odpoledne pak bylo představení připravovaného Metropolitního plánu zastupitelům a starostům. V několika obsáhlých prezentacích jsme se dozvěděli, že na novém plánu je odpracováno opravdu hodně. Ale také to, že ještě zdaleka není hotový a přitom čas na jeho dodělání a projednání velmi rychle ubývá. Ten současný plán končí už příští rok. Pokud se nestihne Metropolitní plán přijmout, opět se může dramaticky zkomplikovat povolování nových staveb a tím ještě více prodražit bydlení v Praze. O to víc mě překvapuje, že sám Zdeněk Hřib – primátor Prahy je PROTI prosazení Metropolitního plánu, který Prahu k dnešnímu dni stál více než 1,5mld. Kč! Tolik peněz z veřejných prostředků asi chce pan primátor vyhodit z okna? Nebo jak to myslí?

Již v týdnu jsem vám o tom psal. ⏩⏩ Budou byty v Praze ještě hůře dostupné, než jsou teď? To je obava, kterou já a mí kolegové máme, pokud opravdu skončí Praha bez územního plánu.😔 Jestliže se teď ptáte, o čem to tu mluvím, čtěte dále.

Je to jen pár dnů, co jsem s vděčností sdílel dopis Zdeněk Hřib – primátor Prahy. Dnes tu mám ale opět jednu věc, které moc dobře nerozumím a rád bych od pana primátora slyšel vysvětlení. Jedná se totiž o zásadní záležitost, která může prohloubit bytovou krizi a zase tak o něco znepříjemnit život Pražanů na příštích několik let.

Na konci února Zdeněk Hřib – primátor Prahy hlasoval na Svazu měst a obcí ČR pro usnesení, jehož cílem je posunout projednávání novely stavebního zákona až do dalšího volebního období. To může vypadat nevinně, ale prakticky by neprojednání a nepřijetí nového zákona mohlo znamenat, že Praha skončí bez územního plánu.

Platnost územního plánu totiž končí s koncem roku 2022. Nový zákon by tuto lhůtu prodloužil na rok 2025. Vzhledem k tomu, že není jisté, zda Praha kvůli mnoha komplikacím a námitkám stihne přijmout metropolitní plán, který magistrátní koalice už tak dlouho připravuje, do konce roku 2022, mohlo by se hlavní město snadno ocitnout jak bez územního, tak metropolitního plánu a všechno se tím tak zastaví.

Krok pana primátora nechápu o to více z toho důvodu, že by nový stavební zákon byl výhodný i pro přípravu samotného metropolitního plánu, protože v procesu projednání ruší námitky a zachovává na vypořádání pouze jednodušší připomínky.

Ví pan primátor, pro co vlastně hlasoval? Ví o tom, že metropolitní plán je jeho snahou o neschválení novely stavebního zákona ohrožen? Jsou domyšleny důsledky a scénář toho, jak bude Praha postupovat, pokud se nestihne přijmout metropolitní plán do konce roku 2022 a nedojde k novele stavebního zákona, která lhůtu Praze prodlouží do roku 2025?

Těším se, zda dostanu odpověď. Pokud ne, budu se na to ptát na příštím konání Zastupitelstva.⏪⏪

A samozřejmě pan primátor se ani neobtěžoval na jednání o Metropolitním plánu dostavit…

✅ Středa

Středeční ráno bylo jako vždy o bytovém okénku. Kopíruji ho sem.

⏩⏩ Minulý týden odvysílala Česká televize první díl svého nového publicistického pořadu Bilance, ve kterém se zaměří na nejzávažnější společensko-ekonomické problémy současnosti. Úvodní reportáž byla věnována bydlení🏠, což myslím dokresluje naléhavost situace, ve které se ocitáme.

Přibližně půlhodinový pořad na problematiku nahlíží opravdu zeširoka, a přestože není tak vyvážený, jak by se na počin veřejnoprávního média slušelo, a objevuje se v něm několik nepřesností, nabízí také spoustu podnětů k zamyšlení a jasně pojmenovává určité jevy, které výstavbu komplikují.

Jedním z nich je jistá rozpolcenost společnosti ve vztahu k řešení bytové problematiky. Na jednu stranu si uvědomujeme, že nová výstavba je potřeba, na druhou stranu se jí bráníme, zejména pokud by měla vyrůst v našem nejbližším okolí. Co je příčinou?

Jeden z důvodů hledejme opět v “divokých devadesátkách”, kdy mnozí developeři zkoušeli, co si vůči obcím a jejich obyvatelům mohou dovolit. Vztahy mezi samosprávami a developery od té doby prošly obrovskou proměnou a neseriózní firmy dnes na trhu nemají šanci, špatná reputace developerských společností a nedůvěra k nim však přesto přetrvává.

Důležitou roli hraje také skutečnost, že jako dlouholetí usedlíci vnímáme novou výstavbu jako cizorodý prvek, a tudíž ji přirozeně neseme nelibě. Je proto důležité, abychom za tuto “újmu” dostali něco nazpátek. Třeba v podobě rozšíření hřiště pro děti nebo rekonstruované polikliniky. A to je právě důvod, proč bych svůj nápad na návrat části DPH z výstavby přímo do samosprávy, kde byla realizována, rád dotáhl do podoby legislativního návrhu.

Co myslíte, mám se o to pokusit❓
Napište mi svůj názor dolů do komentáře.⏪⏪

Ráno jsme začali s kolegy jednáním o úpravě jednacího řádu Zastupitelstva Prahy 11. Ten je už dost zastaralý a dohodli jsme se napříč kluby na jeho úpravě. Tuto změnu bychom rádi schválili už na příštím jednání.

Pak následovala mimořádná rada, kde jsme schválili objednávku na testování našeho úřadu ZCELA ZDARMA. Tak jak jsem to domluvil a vyjednal. Z toho jsem měl fakt radost! Jo a samozřejmě mě za to nikdo nepochválil, spíše naopak. Znáte to, zařídíte něco zadarmo a ještě se na vás všichni dívají skrz prsty. Ale já už si na to v politice zvykl…

Odpoledne byl výbor pro bydlení na magistrátu. To je něco pro mě. Samozřejmě jsem se musel zúčastnit. Kromě jiného se probírala Strategie rozvoje bydlení v hl. m. Praze.

Konečně se kolegové z koalice kolem pana primátora začali koncepčně zabývat otázkou (ne)dostupnosti bydlení v Praze. Předseda výboru pan kolega Zelenka (Praha Sobě) na jednání prezentoval koncept Strategie rozvoje bydlení v hl. m. Praze.

Možná jste v dnešním tisku zaregistrovali, že jsem se k dokumentu vyjadřoval hodně kriticky. Je to pravda jen z části! Naopak si vážím toho, že se krizí bydlení konečně v Praze někdo vážně zabývá. Tento dokument je po schválení zásad pro výstavbu dostupného družstevního bydlení, které jsem pomohl prosadit na Zastupitelstvu s paní Hana Kordová Marvanová, další pozitivní počin současné koalice v tomto směru.
Jsem rád, že konečně koalice slyší na mé více než roční volání SOS každou středu o tom, jak velký začíná být problém s bydlením v Praze.
Ke strategii jako takové mám celou řadu menších či větších připomínek, které průběžně s autory konzultuji. Asi největší problém, a ten jsem kritizoval i včera na výboru, vnímám celkově v malých ambicích této Strategie.

Dokument navrhuje na dalších 9-10 let spíše jen zastavení prohlubování krize a stagnaci současného problému než zlepšení. Kupříkladu zhodnocuje, že v roce 2019 měla Praha cca 5% bytového fondu ze všech bytů a že cílem pro rok 2030 je mít „minimálně 5%“ 🤷‍♂️ … Také mi v dokumentu chybí jasné vysvětlení toho, kde na realizaci navrhovaných opatření Praha vezme peníze. Je toho víc a budu se tomu podrobněji věnovat v příštích dílech mého pravidelného bytového okénka, ale měl jsem teď jen potřebu vám napsat komentář a vysvětlení k mým výstupům v médiích. To, že se dokument tvoří je principiálně správně, jen je třeba ho ještě upravit a dopracovat. 👍😉

Večer jsme měli krajské předsednictvo Prahy hnutí ANO. Řešili jsme třeba postoj pražské krajské organizace k rekodifikaci stavebního zákona, průběh očkování v Praze a podstatné body na dalším Zastupitelstvu.

Ve středu taky začala distribuce našeho pravidelného časopisu Jižní Město ŽIJE. Jde už o 5. vydání, první v tomto roce. Najdete v něm informace o zahájení služby Senior Taxi nebo o výsledcích našeho dvouletého výročí na radnici Prahy 11. Odkaz na časopis najdete dole v odkazech.

✅ Čtvrtek

Ve čtvrtek jsem začínal pracovní schůzkou nad vestibulem Opatov. Často mi píšete, že poté, co jsme spolu s Dopravním podnikem opravili dolní část stanice, ať něco uděláme také s tím, co je na povrchu. Dnes jsou tam obchody a pasáž jak z minulého století. Díky mé intenzivní snaze a jednání jsme krok od dohody k tomu, že se podaří vypořádat staré smlouvy z devadesátých let a i tuto část Opatova přesunout do 21. století. Místo těch nehezkých potravin bych rád viděl Billu nebo Lidl, vedle třeba DM drogerii a nějaké dobré rychlé občerstvení jako Bageterie Boulevard. Co byste na Opatově chtěli vy? Dělám si trošku legraci, to, co tam bude, musí vzejít samozřejmě z veřejné soutěže, nechci dělat nikomu a ničemu reklamu. Výsledkem mého snažení bude hlavně “vyčištění místa”, aby odtamtud zmizeli bezdomovci a další divné existence s krabicemi vína a cigaretami. A aby se místo stalo příjemnou zastávkou na cestě do nebo z práce.

Celé dopoledne jsem pak měl pohovory s některými kolegy z úřadu. Řešili jsme hlavně to, jak jsou spokojeni v práci a jak jim můžu ze své pozice pomoci zefektivnit jejich činnosti.

Odpoledne jsem si pak domluvil několik schůzek s architekty, kteří připravují studie pro změny územního plánu, které budeme na magistrátu v dohledné době projednávat. Osobně vždy podporuji jen takové změny územního plánu, které dávají urbanisticky smysl, nezahušťují již dnes zastavěné území a které do budoucna umožní hlavně výstavbu bytů, kterých v Praze stále není dost!

✅ Pátek

V pátek jsme začínali komisí na otevírání obálek v soutěži pro dotační management. Je to něco, co životně potřebujeme pro chod investic a oprav v příštích letech. Díky škrtům v rozpočtu kvůli kovidové krizi nebudeme mít dost vlastních peněz a musíme hledat ze zdrojů EU a dalších dotačních titulů. Naším cílem v této soutěži je najít několik partnerů, které budeme využívat pro dotační management.

Pak jsem celé dopoledne vyřizoval vaše zprávy, e-maily a podněty. Píšete mi hodně o nepořádku kolem kontejnerů, dírách v silnicích po zimě nebo o neuklizeném posypu chodníků. Také hodně z vás řeší různé specifické dotazy ohledně očkování. Vše postupně vyřizujeme. Jsem moc rád, že mi čím dál tím víc svěřujete vaše starosti z Jižního Města a že vám je mohu pomoci řešit.

Odpoledne jsem se ještě přesunul do sněmovny, kde jsme řešili dostupné bydlení s kolegyní poslankyní Monika Červíčková. Hodně jsme diskutovali připravovaný návrh kolegů ČSSD a také nové návrhy ohledně rozpočtového určení daní. Ale o tom až zase příště v bytovém okénku.

Tak a to je, milí sousedé, zase vše. Na závěr bych vám rád popřál hezký zbytek víkendu, příjemný začátek nového týdne a hlavně pevné zdraví. Mějte se co nejlépe a budu rád, když mě budete stále sledovat jako doposud.