Milí sousedé,
tak je tu již červen. To to uteklo, co? Tenhle týden se ukázalo konečně pořádné jarní až letní počasí. Využil jsem toho hned několikrát a proběhl jsem si svojí oblíbenou trasu kolem Hostivařské přehrady. Ty naše lesoparky miluju. Všimli jste si toho, že Praha 11 je prakticky ze všech stran obklopena lesy? Severně právě Hostivařským lesoparkem, východně Milíčovským lesem a západně Kunratickým? Žijeme sice v moderní městské části s metrem, nákupními centry nebo největším multikinem, ale odkudkoli je to zároveň doslova pár minut do lesa. Tohle nemá žádná jiná čtvrť v Praze a proto to tu taky tak miluju. A co vy, jak trávíte tyto pozitivní teplé jarní dny plné rozvolnění toho blázince, který máme snad již konečně za sebou?
✅ Pondělí
Ráno jsme na poradě vedení diskutovali zas celou řadu problémů, které nás i vás trápí. Kupříkladu se objevil paradoxní problém: v rámci našeho balíčku, kde vyhlašujeme pomoc pro podnikatele odpuštěním 30% nájemného za dobu, kdy měli omezený provoz z důvodu vládních opatření, se nám do tohoto programu přihlásilo i kasino na Hájích. Jde o provozovnu, kterou jsme historicky zdědili, když jsme vysoudili celou pochozí zónu do naší správy. Pomoc podnikatelům jsme vypsali pro restaurace, kadeřnictví, cukrárny a další ohrožené podnikatele. Jelikož provozovatel kasina splnil veškeré uvedené podmínky, nezbylo nám než i odpuštění 30% nájmu připravit pro jednání Zastupitelstva. Upozorňuji na to záměrně proto, že se zcela jistě někde v médiích zase objeví, že chceme odpouštět nájem kasinu. Není to pravda a pokud bych mohl jinak, vůbec bych se s tím nezabýval. Nicméně musím postupovat v souladu s našimi platnými zákony a jeden z nich je rovnost příležitostí na trhu a nediskriminace. Proto i tuto slevu předložím na jednání Zastupitelstva a ať sami zastupitelé rozhodnou o tom, komu slevu poskytneme a komu případně ne.
Dále jsme řešili podivnou změnu statutu hlavního města řešící nakládání městských částí se školskými objekty z pera Vít Šimral – pražský radní. Návrh předložený na jednání Rady hl.m.Prahy zhruba před měsícem vzbudil velké emoce. Říkal totiž to, že pokud si Praha usmyslí, bude muset soukromá škola objekt, který má v nájmu, do roka opustit. Což by mohlo mít drastické důsledky nejen na soukromé školy, ale hlavně na jejich žáky. Z tlaku opozice a dalších městských částí se nám podařilo prosadit dvě změny. Ta první je, že se změna statutu nebude týkat již uzavřených smluv. Bude jen pro ty nové a doba výpovědi bude vždy rovna počtu rokům, kolik dané zařízení má stupňů. Tedy třeba střední škola bude mít výpověď min.4 roky, základní škola pak 9 let. Nakonec jsme jako Praha 11 tento finální stav změny statutu vzali na vědomí a panu Šimralovi odsouhlasili.
Odpoledne jsem na radě prosadil další úlevu pro naše jihoměstské podnikatele. Rada městské části Praha 11 schválila na základě mého návrhu 50% slevu aktuální sazby nájemného za umístění restauračních předzahrádek na obecních pozemcích, a to za období od srpna 2021 do prosince 2021. Zároveň stále platí úplné odpuštění nájemného za předzahrádky, a to v období od května do července 2021, které jsme schválili také na můj návrh koncem dubna. Právě díky těmto slevám je o předzahrádky výrazně vyšší zájem, a tudíž jsme včera schválili řadu nových žádostí. Musím říct, že mě tento zájem velice těší a věřím, že to pomůže ke snadnějšímu navrácení podnikání do dřívějšího stavu.
Jak jistě dobře víte, tak se snažíme podnikatelům maximálně pomoci a neustále hledáme další možnosti. Pomáháme například prostřednictvím nedávno znovuotevřeného poradenského centra, o kterém jsem vás informoval minulý týden prostřednictvím příspěvku zde na Facebooku či prostřednictvím reportáže, kterou jsem sdílel včera. Rovněž jsme v minulosti odpustili část nájemného za předzahrádky na obecních pozemcích, a to opakovaně. Jsem přesvědčen, že narozdíl od hl. m. Prahy se snažíme podnikatelům skutečně pomoci a neházíme jim klacky pod nohy. (Viz moje poslední příspěvky.)
Díky těmto pobídkám jsme měli na radě také už celou řadu žádostí o otevření restauračních předzahrádek, kterých se v těchto dnech různě po Jižním Městě začíná objevovat celá řada. Mám z toho velkou radost!
Co bylo ještě podstatné a zaslouží si zmínku je smlouva o spolupráci mezi Prahou 11 a společností FINEP a Shelia ve věci výstavby projektu Nový Opatov. Podařilo se nám vyjednat celou řadu kompenzací a skvělých věcí pro Jižní Město. Na Opatově díky tomu vzniknou nové eskalátory, velká vodní plocha, stromořadí ze vzrostlých stromů, park, obchody a kromě toho nám tyto společnosti darují 5 milionů Kč, které budeme moci využít na další účely. Třeba na opravy chodníků nebo rekonstrukci či rozšíření škol a školek v okolí připravovaného projektu.
✅ Úterý
V úterý jsem měl poradu se svými odbory, kde jsme řešili řadu problematických témat. Za zmínku stojí třeba právě probíhající výběrová řízení na důležité investice tohoto roku. Řešíme aktuálně zateplení ZŠ Ke Kateřinkám, výdejnu stravy a její rozšíření v ZŠ Mikulova, rekonstrukci části sociálních zařízení v ZŠ Mikulova, opravu střechy v našem Kulturním domě Zahrada, rekonstrukci multifunkčního hřiště u ZŠ K Milíčovu nebo opravu baskerbalového hřiště u ZŠ Campanus. K tomu byl vyhlášen nový ročník výherců participativního rozpočtu, kde z celkem šesti projektů bude realizovat můj odbor celkem čtyři a to návrh č. 12 Park hlavolamů a společenských her, návrh č. 16 Sportovní využití, ne mrtvá místa!, návrh č. 15 Dopravní hřiště a návrh č. 22 Kuličkodráha. Vše to zkoordinovat a to ve stavu, kdy stále nemám plně obsazená místa ve všech odděleních, není legrace.
✅ Středa
Ve středu jsem vám zase napsal krátký komentář k bytové politice. Dělám to tak už více než rok, každou středu a začíná to nést ovoce. Mnoho dalších politků asi i díky mému přispění je nuceno téma bydlení v Praze řešit, za což jsem rád.
Tentokrát jsem opět komentoval dramatický růst cen bytů. ⬇⬇⬇
mluvit o tom, že ceny bytů🏠a domů rostou, je lakováním reality narůžovo. Mnohem přesnější by bylo říct, že se přímo utrhly z řetězu.
Co mě k tomu konstatování vede?
👉v první řadě je to skutečnost, že ceny rezidenčních nemovitostí stoupají několikanásobně rychleji než mzdy. Zatímco příjmy meziročně vzrostly o 1,7 procenta, ceny bytů a domů stouply o celých 11 procent.
Ekonomičtí experti si navíc všímají, že ceny nemovitostí přestávají odpovídat své reálné hodnotě. Podle analytiků z České národní banky jsou nadhodnoceny v průměru o 17 procent, v atraktivních lokalitách až o čtvrtinu.
👉jedním z faktorů strmého růstu cen a vzniku realitní bubliny je velký hlad po nemovitostech, který současný trh není schopen nasytit, mimo jiné z důvodu nedostatečné výstavby. Nedostupné bydlení, které je obrovským problémem samo o sobě, se tak stává motorem dalších potenciálních krizí.
Máte obavy z toho, jakým směrem se ubírá trh s nemovitostmi? Jaký další vývoj očekáváte❓
Napište mi váš názor pod příspěvek do komentáře.
⬆⬆⬆
Dopoledne pak u mě byl investor plánující výstavbu na parkoviště na Horních Roztylech mezi ulicemi Hrdličková, Blatenská, Kaplanová. Hodně lidí mi o tomto záměru píše. Tak jsem si pány majitele pozval a vysvětlil jim, že tenhle záměr rozhodně nepodporuji. Poslal jsem je v první řadě za vámi, to znamená do přilehlých bytových domů, aby s vámi mluvili a diskutovali, jaký záměr a za jakých podmínek by pro místní byl přijatelný. Do té doby, než bude mít investor dohodu v území s místními sousedy, o tomto projektu nechci slyšet. Čím dál tím více investorů si myslí, že se na Jižním Městě může stavět cokoli a kdekoli. Ta drzost, se kterou tlačí developeři projekty typu Milínská, Proklapal nebo i přestavbu Galaxie, mě štve. Jak víte, jsem pro rozumnou výstavbu, v Praze chybí byty, rozhodně nejsem proti jakékoliv výstavbě, ale prioritní musí být dohoda v území. Není možné malovat od stolu projekty, které se nelíbí místním, radnici a jsou stavěny jen pro zisk developera.
Odpoledne jsem měl pak milou návštěvu z bytového družstva v Šalounově ulici. Řeší tam dlouhodobě nevyhovující stav schodů vedoucích do vstupu jejich domů. Jsou příliš příkré a nebezpečné a rádi by si je rozšířili. Avšak je k tomu třeba využít náš pozemek městské části. Vzhledem k tomu, že je prakticky technicky nemožné odprodat jen tak malý kus pozemků, domluvili jsme se na cestě výpůjčky, která povede k cíli a bytové družstvo navíc nebude stát nic navíc. Ve zbylém čase jsme řešili dlouhodobý problém s potkany v lokalitě a také to, jak to bude se Sandrou a Hotelem Opatov hlavně v návaznosti na parkování v lokalitě. To je téma, které je třeba neustále řešit, a zcela s tím souhlasím.
✅ Čtvrtek
Ve čtvrtek jsem přijal pozvání od pana ředitele z Hospice Malovická. Věděli jste, že prakticky na hranici mezi Prahou 11 a Prahou 4 na Spořilově se nachází poměrně nový a velmi pěkně zařízený Hospic? Řeknu vám, že i přes to, že interiéry vypadají jak z hotelu, Hospic téměř v ničem nepřipomíná nemocnici či jiné zdravotní zařízení, i tak to pro mě byl silný emocionální zážitek. Každopádně jsme se domluvili na možnostech užší spolupráce mezi Prahou 11 a tímto zařízením. Velká část rodin našich umírajících využívá Hospic v Čerčanech, přitom tento je mnohem blíž.
Odpoledne jsem pak svolal poradu s tvůrci nové metodiky pro najímání školských objektů na Praze 11. S kolegy jsme diskutovali, jak to dělat správně a ne salámovou metodou, jak tomu bylo zvykem v minulosti.
✅ Pátek
V pátek jsem celé dopoledne vyřizoval vaše podněty, stížnosti a nápady. Posíláte mi toho tolik, že jsem si musel na pomoc vyčlenit ještě jednu kolegyni v mé firmě, aby mi s komunikací pomáhala. Bohužel na úřadě už jsou mojí agendou všichni tak přetíženi, že jsem nechtěl riskovat, že mi tu někdo dá výpověď. 🙂 Takže se nebojte toho na mě hrnout ještě víc, vše budu s kolegy řešit a mělo by to teď pořádně odsejpat!
Tím bychom byli na závěru dalšího z mých pravidelných reportů. Děkuji za váš čas a jeho přečtení! Jako vždy i příští neděli se zase dozvíte, co nejzajímavějšího se událo za uplynulý týden na Jižním Městě. Mezitím můžete sledovat také každodenní aktuality, které vám sdílím zde na profilu. Jsem moc vděčný vám všem, kteří mě sledujete. Mějte se zatím pěkně a užívejte si teplého počasí!
P.S.: Do komentářů vám dávám několik odkazů na zajímavé články, které jsem sepsal během týdne. Mrkněte na to, aby vám nic neuniklo!