Milí sousedé,
dnes vás zdravíme z Českosaského Švýcarska a to při příležitosti té rozhodně nejzásadnější události tohoto roku! V sobotu jsem si totiž vzal tu nejúžasnější ženskou, kterou jsem kdy v životě potkal. Našel jsem v ní nejen životní partnerku, ale i skvělou kamarádku, kterou vždy zajímají všechny mé starosti. A to dokonce i ty pracovní. Vděčný jsem jí hlavně za to, že se mě neustále snaží držet nohama na zemi a taky mě poctivě hlídá, abych se neupracoval k smrti. Někdy mě tím štve, třeba, když mi na dovolené zabavuje telefon a notebook, ale nakonec jsem jí za to vždy vděčný😊. Tak snad to se mnou vydrží🙏.
Ale vás určitě víc zajímá, co se dělo na Jižním Městě, tak pojďme na to!
✅ Pondělí
V pondělí opět nebyla porada, stále máme prázdninový provoz. Za to výživnější bude ta další, ve které už ve středu bylo přes 35 materiálů. Dopoledne jsem měl poradu s odbory, protože jak jsou teď ty dovolené, chci si raději ohlídat, že si kolegové dobře předají úkoly a informace. Taky bylo potřeba doladit nějaké tisky na mimořádnou radu odpoledne.
Na Radě jsme schválili řadu rozpočtových opatření z daňových transferů, které přišly začátkem léta.
Prosadil jsem finance na opravu a zlepšení kamerového systému, který provozujeme v rámci našich vlastních budov – škol, školek, radnice, kulturního domu a dalších nemovitostí. Standardní rozpočet na opravy v rámci hospodářské činnosti už bohužel v tomto roce nestačí a je třeba provést větší opravy, aby mohl systém naplno sloužit k ochraně zdraví a majetku našich sousedů.
Dále jsem konečně prosadil rozpočtové opatření ve výši skoro 5 milionů Kč pro bourání komínu v ulici Křejpského 1531. Tohle je pěkný průšvih. Komín je v havarijním stavu a odbor výstavby vydal stanovisko, že se musí bezodkladně zbourat. Bohužel však patří soukromé firmě vedené v USA, kde se nedá dostat vůbec k majiteli ani majetku. Prostě zase nějaká lumpárna z minulosti. Takže jsme sice vyhráli soud a exekutor nařídil zbourání na náklady vlastníka, ale protože vlastníka zatím není schopen exekutor dohledat, je potřeba, aby do bourání vložila nyní peníze městská část a následně se snažila finance získat po majiteli. Rád bych s kolegy komín zboural co nejdříve, nicméně akce to bude náročná, neobejde se bez dopravních omezení atd. O všem vás budeme včas informovat!
Dále jsem podpořil návrh od pana ředitele ZŠ Květnového vítězství Kopečného na vybudování dvou nových tříd úpravou současné budovy. Na to bude potřeba asi 800 tis. Kč a práce bychom chtěli zahájit prakticky ihned, aby třídy mohly sloužit už zkraje školního roku!
Dále jsem podpořil půl milionu na rekonstrukci zahrady v Křejpského u neziskové kavárny Mezi domy. O té jsem vám nedávno psal. Je fakt super, provoz je pod naší akciovkou Jihoměstská sociální, a.s. a v rámci této akce za půl milionu vznikne nový plot a 2 petanque hřiště a pár dalších úprav kolem kavárny.
Dále jsem podpořil kolegovi Lepšovi navýšení 2 miliony Kč na údržbu zeleně. Primárně jde o navýšení četnosti vývozu košů a o zvýšení úklidu psích exkrementů po celém Jižním Městě.
Dále jsme projednali tisk, ve kterém si věnuje 200 tis. na rekonstrukci výdejny stravy v ZŠ Mikulova přímo škola sama. Dohodli jsme se, že takto alespoň symbolicky pomůže napjatému rozpočtu městské části za to, že v této škole letos realizujeme několik akcí.
V pondělí jsme taky seděli nad pokračováním rekonstrukce ubytovny Sandra, kde jsme se díky současné situaci na trhu dostali do svízelné situace s financováním. O tom chci informovat na dalším finančním výboru a poradit se s kolegy, jak dál pokračovat.
✅ Úterý
V úterý jsem měl poradu s Jihoměstskou majetkovou. Ještě jednu z posledních, než se vzdám funkce a odejdu z představenstva. To bych chtěl udělat v září hned po zastupitelstvu, kde změníme stanovy společnosti a definitivně její vedení odpolitizujeme. Bude to krok, který se neodvážil udělat nikdo před námi. Takže asi chápete, že jsem na to fakt hrdý. Příští týden chci vyhlásit výběrové řízení na nového člena představenstva. Chceme najít opravdového odborníka, který nebude nijak spojen s žádnou z politických stran. Výběrové řízení zveřejním na mé stránce, tak mě sledujte.
✅ Středa
Jako už pravidelně jsem pro vás sepsal aktuální komentář k bytové politice, které se roky věnuju. Kopíruji níže…👇
⬇⬇⬇
Léto je v plném proudu a do Prahy se opatrně začínají vracet turisté. A s nimi také téma, které pandemie načas upozadila: jak naložit s fenoménem krátkodobých pronájmů.
Ubytovací služby typu Airbnb nepochybně vyhovují pronajímatelům i velké části turistů, z celkového pohledu ale jednoznačně převažují negativa. Starousedlíci si v souvislosti s krátkodobými pronájmy stěžují především na hluk a nepořádek, ztrátu pocitu soukromí nebo bezpečí a nezřídka dochází mezi pronajímatelem a dalšími obyvateli domu ke zhoršení sousedských vztahů. Ve své neregulované podobě navíc představují nekalou konkurenci hotelů a penzionů, které se v důsledku pandemického propadu turismu ocitly na pokraji zániku.
Sdílené ubytování je zkrátka problém a regulace, která by narovnala podmínky pro podnikání v ubytovacích službách, je rozhodně žádoucí. Na rozdíl od současného vedení města ale neočekávám, že by změna podmínek pro krátkodobé pronájmy nějak zmírnila současnou bytovou krizi. Abychom se s ní vypořádali, budeme muset sáhnout po tom nejosvědčenějším nástroji: rychlé a efektivní výstavbě.
Jaký názor máte na ubytovávací služby tohoto typu vy?
Myslíte si, že má budoucnost, nebo se jedná o módní trend, kterému brzy odzvoní.
Těším se na vaše komentář epod příspěvkem a přeju vám krásné léto.
⬆⬆⬆
Středa pro mě jinak ale nebyl příjemný den. Po skoro třech letech došlo k první změně v zastupitelském klubu Hnutí ANO na Praze 11. Ve středu totiž podal rezignaci na mandát zastupitele náš kolega a můj kamarád Honza Říčař, který byl jedním ze zakládajících členů oblastní organizace hnutí ANO na Praze 11, a byl to právě on, kdo mě před 9 lety do hnutí ANO přijímal. Honzo, díky za celou tu devítiletou spolupráci, Tvůj nadhled a rozvahu, se kterou jsi nejdříve řídil naši oblastní organizaci a poté i celopražskou organizaci Hnutí ANO. Do rozjetého vlaku naskakuje Radek Šimon, který je na Praze 11 členem Kontrolního výboru a je o dění na Jižním Městě detailně informován, protože celé 3 roky je jako „první pod čarou“ součástí našeho zastupitelského klubu. Pro další rozvoj Jižního Města a naši práci na radnici tedy tato výměna zastupitelů nebude mít žádný zásadní vliv. Honzovi i Radkovi přeji vykročení pravou nohou do nových životních etap!
✅Čtvrtek
Čtvrtek jsem začal jako každý rok v tomto období preventivní zdravotní prohlídkou. Paní doktorka zkonstatovala, že moje tělo by si zasloužilo více pohybu, odpočinku, méně sladkostí a alkoholu. Takže se vlastně od loňska nic nezměnilo, protože toto mi říká už několik let. 🙂
Odpoledne jsem měl příjemnou návštěvu v našem bazénu s provozovateli, rodinou Klápovými. Představili mi studii a rozpracovanou projektovou dokumentaci na dostavbu areálu, se kterou vyhráli výběrové řízení na další provoz našeho bazénu. Za několik desítek milionů Kč hodlají rozšířit wellness, přestavět recepci a přesunou bar. Vše vychází ze zkušeností z provozu a chyb či nedostatků, které se časem projevili v původním projektu. Rádi bychom společně tuto dostavbu zahájili ještě letos, slíbil jsem provozovatelům ze strany úřadu maximální součinnost. Jakmile budu mít podrobnou vizualizaci a plány, tak vás s tím samozřejmě seznámím!
Ve čtvrtek jsem taky otevřel novou kauzu, ve které informují o velmi podezřelých zakázkách na odboru IT u primátora Hřiba na pražském magistrátu. Článek podrobně popisující celou kauzu vám dávám do komentářů pod tímto příspěvkem. Taky jsem napsal otevřený dopis panu Blákovi z iniciativy HlídačStátu s prosbou, zda by mi pomohl dané zakázky prošetřit. O vývoji kauzy vás samozřejmě budu dál informovat.
✅ Pátek
V pátek ráno jsem měl poradu s pár kolegy z rady. Hlavně ohledně věcí, které je třeba dotáhnout v době, kdy budu na svatební cestě. Zbytek dne jsem dodělával úkoly a odpovídal na všechny vaše dotazy, komentáře, e-maily a dopisy.
Nezapomeňte, že od 11.8. má magistrát začít bourat lávku nad Opatovskou ulicí a že tam kvůli tomu budou omezení. Podrobnosti zase dávám jako odkaz do komentářů
Příštích 14 dnů budu mít dovolenou, takže se budeme setkávat asi méně často. Ale nebojte se, občas se ozvu. Minimálně v neděli, jak jste zvyklí!
Užívejte léta a ať se vám daří!