Milí sousedé,
dnes vás zdravím z kempu na Lipně, kam jsme s mým kamarádem jeli ještě na konec prázdnin strávit pár dnů s dětmi. Taková pánská jízda plná dobrodružství a chlapské zábavy před tím, než děcka půjdou zase do školy. 🙂 Grilovali jsme, pekli buřty, jezdili na kole pro zmrzlinu, krmili labutě, mastili karty, prostě skvělé zakončení léta. Pokud hledáte inspiraci, kam jet s dětmi, tak Lipno rozhodně doporučuju. Je tu skoro nekonečno možností společné zábavy. Potkal jsem tu několik lidí od nás z Jižňáku, které tímto znovu zdravím!
Na začátek bych vám chtěl oznámit, že v pondělí 23. 8. vydám další díl ze série “podfuků kapitána Hřiba”. Už několik měsíců pro vás s kolegy usilovně analyzuji a rozkrývám lumpárny pirátské koalice na Praze. Primátor Zdeněk Hřib je naprostý premiant v kázání vody a pití vína a také ve dvojím metru. To, co jiným vyčítá, často on a jeho lidi dělají a to ještě v mnohem horším měřítku. Pokud jste ještě nezachytili, psal jsem např. o kauze s nevýhodnými poradenskými smlouvami za 30 miliónů Kč ročně, o zdražování MHD a zároveň vyhazování městských peněz z okna za nesmyslné projekty, nebo o netransparentních IT zakázkách za 109 milionů Kč za rok. Všechny rozkryté kauzy vám dávám jako odkaz do komentářů pod tento článek, abyste si je mohli přečíst, a v pondělí vydám nový díl o dalším (zdaleka ne posledním) skandálu, který se týká celé řady pražských Pirátů.
U Pirátů a primátora Hřiba ještě chvíli zůstanu. Asi víte, že Zdeněk Hřib bydlí u nás na Hájích na Praze 11. To není žádné tajemství… Ale víte to, že měl před časem zájem také vstoupit do lokální buňky Pirátů Prahy 11 a že ti ho nechtěli přijmout? Na veřejném fóru běží dlouhá a živá diskuse, kde zcela nedůstojně jihoměstští Piráti diskutují o tom, proč by svého primátora na Prahu 11 neměli přijmout. Nevěříte? Tak v komentářích níže vám dávám odkaz na zmíněné fórum. Schválně kdo v pirátské rozpravě najde víc hrubek. 🙂 To musíte vidět!
A teď už na report, co se dělo na Jižním Městě v posledním týdnu? Dnes jsem pro vás sepsal report trošku nestandardně ze zásadních událostí trošku na přeskáčku, protože jsem kvůli dovolené pracoval hlavně na dálku.
Začnu hned od lávky Opatovská. Jak jste si jistě všimli, tak během minulého víkendu byla převážná část stržena a v pondělí bylo možné již Opatovskou takřka bez problémů projet. Leč to zní jednoduše, tak celému procesu stržení předcházel složitý přípravný proces, který začal již na počátku minulého týdne, kdy došlo k výstavbě nájezdu mezi oběma pruhy v Opatovské a rovněž došlo k výstavbě dočasného oplocení, jehož účelem byla hlavně bezpečná vzdálenost pro kolemjdoucí. Ve čtvrtek začalo intenzívní navážení zeminy, jejímž účelem bylo eliminovat riziko poškození komunikace při samotné demolici lávky. Místní doprava byla poté zcela zastavena v pátek po půlnoci, po odjezdu posledního autobusu. Poté v brzkých hodinách v sobotu začala samotná demolice. Ta pokračovala celý víkend a dle harmonogramu v pondělí ráno byla opět komunikace Opatovská zcela uvolněna, a provoz byl tak obnoven. Vše se tedy podařilo podle plánu a tak bych rád tímto poděkoval všem zúčastněným za dobře odvedenou práci!
O projektu AR Delta jste jistě také už někdy slyšeli. Obzvlášť v těchto dnech, kdy je aktivně diskutován. Po rezignaci našeho zástupce Honzy Říčaře a zástupce TOP09/STAN Terezy Dolanské v uplynulém měsíci rezignoval rovněž Martin Sedeke, předseda správní rady, který funkci vykonával od roku 2020. Dosud tak Správní radu opustili již tři zástupci naší městské části. Náš klub hnutí ANO má ohledně projektu AR Delta řadu pochybností, a projekt je tak pro nás nedůvěryhodný. Jak asi víte, tak naše městská část do společnosti AR Delta vstoupila jako druhý akcionář. První akcionář však odmítá již 2 roky prověřit cenu projektu, resp. přesoutěžit ji. Další problém, který v celém projektu spatřujeme, je skutečnost, že došlo k prodeji části podílu firmě se sídlem na pověstném Kypru, a to bez našeho vědomí! Je toho však samozřejmě ještě víc. Minulý týden jsme provedli objednávku právního posouzení současného stavu ve firmě a návrhu dalšího postupu, a proto dokud nebudeme mít jasné odpovědi na naše dotazy, tak nebudeme hlasovat pro žádné další tisky, které s tímto projektem souvisí.
Možná jste dále zachytili zprávu, že se u nás chystá parkourové hřiště, a to pomocí 3D tisku! Hřiště se bude skládat ze 14 prvků, kterou vyrobila spin-off firma 3Deposition. Jednotlivé prvky budou z cementové směsi, přičemž prvky budou pro zvýšení bezpečnosti propojeny ocelovými trubkami. Ptáte se, kdy a kde se parkourové hřiště otevře? Již 30. září a to ve volnočasovém areálu v Kupeckého ulici.
V týdnu jsem vás také informoval o tom, jak pokračují stavební práce v ZŠ Mikulova – rekonstrukce a rozšíření výdejny stravy. Pokud vás však tento příspěvek minul, tak v komentářích vám na něj nechávám odkaz. Příprava této investiční akce nebyla nijak snadná, čemuž i odpovídá datum dokončení, které je odhadováno na 10. září. Tato skutečnost je nám však známá již delší dobu, byť celá investiční akce byla zahájena hned v červenci, tak s ohledem na její náročnost není možné ji zvládnout do konce prázdnin.
Rovněž jsme předali stavbu ZŠ Ke Kateřinkám. Tato škola je jedna z posledních nezateplených na Jižním Městě. Letos zahajujeme první etapu zateplení, pokud se nám podaří zajistit zbývající financování, tak příští rok chceme tuto akci dokončit.
Koncem srpna dojde ke slavnostnímu otevření ZŠ a MŠ Chodov, kde došlo k realizaci významné investiční akce – přístavby nového křídla. Osobně mám z této přístavby velkou radost, neboť přinese tamějším žákům nové učebny a učitelům nové zázemí. Škola tak bude moci ukončit své dlouholeté provizorium, ve kterém byla nucena fungovat.
Ve středu jsem jako pravidelně komentoval bytovou krizi v Praze, tentokrát jsem se rozepsal o aukcích na prodej bytů. Kopíruji níže…
⬇⬇⬇
Obrovský převis poptávky po bytech nad jejich nabídkou je nejen jednou z příčin stále stoupajících cen bytů, ale vede také ke vzniku dalších negativních jevů, které realitní trh ještě více křiví.
Nedávno se kupříkladu objevila zpráva o tom, že přibližně čtvrtina nově postavených bytů se do nabídky pro nejširší veřejnost vůbec nedostane — od developerů je totiž ještě dřív odkoupí investoři.
Nežádoucí novinkou na trhu s nemovitostmi jsou také aukce, ve kterých zájemci o byt o ceně licitují s dalšími kupci. Osobně tento jev vnímám jako zneužívání už tak žalostné situace, kdy se dostupnost bydlení mílovými kroky vzdaluje drtivé většině lidí. Prozatím se jedná o spíše okrajový fenomén, pokud by se ale stal převažující praktikou, tak jako tomu bylo například na přelomu tisíciletí ve Švédsku, vedlo by to k dalšímu razantnímu zvýšení cen.
Vím, že s výstavbou to v současné době není jednoduché. Narušení dodavatelských řetězců vede k nepravidelným dodávkám stavebních materiálů, jejich zdražování a také ke zpomalení stavebních procesů, které ceny novostaveb dále navyšuje. Jinou možnost, než se pořádně opřít do budování nových bytů ale nemáme. Pokud nechceme skončit stejně jako Berlín u extrémních řešení, o kterých jsem tu psal už dříve. A já věřím, že nechceme.
Měli byste zájem kupovat byt v aukci?
Nebo je pro vás taková představa nepřijatelná?
Napište mi své odpovědi sem dolu, pod příspěvek .
Přeju krásný zbytek léta a těším se na vaše odpovědi.
⬆⬆⬆
V pondělí mě čeká Rada MČ Praha 11, kde budeme schvalovat program na zastupitelstvo. Nás klub na něm bude chtít projednat projekt AR Delta – Arény ledových sportů. Tak držte palce, ať se nám to povede vyjednat s kolegy na program jednání.
Tímto je to pro dnešek vše. Byť to dnes byl trochu atypický týdenní report, tak věřím, že alespoň pár zajímavostí si v něm našel každý z vás. A nezapomeňte, pokud byste neměli příští týden večer žádný program, tak od 23. do 26. srpna (vždy od 20:30 hod.) bude v parku u Chodovské tvrze kinobus, a to se vstupem zdarma! Přeji vám všem krásný zbytek letních prázdnin po boku vašich nejmilejších a pevně doufám, že si letošní prázdniny užíváte dle svých představ!