Milí sousedé,
tak nejspíš už to víte! Stalo se to, co jsem tak nějak očekával. Zastupitelé na půdorysu parlamentní koalice Pirátostán a SPOLU se mě pokouší umlčet a odstranit z veřejného dění za moje názory! Taky asi za to, že moje práce má výsledky a je vidět na rozdíl od jejich. A hlavně pak za to, že poukazuji na lumpárny, které se v Praze pod vedením těchto stran dějí! Ale to se trošku ti zlořádi z Pirátostánu a SPOLU přepočítali. Oni totiž zapomněli, že já opravdu nejsem závislý na příjmu místostarosty, a to, že mě odvolají, pro mě znamená jen, že mi naopak uvolní ruce na rozkrývání jejich leváren. Dali mi taky čas na to, abych o tom všem mohl častěji psát a diskutovat s vámi, mými sousedy. Jsem strašně moc vděčný za ty stovky příspěvků, SMS, zpráv, e-mailů, které mi posíláte na podporu. Můžu vás ujistit, že moje práce pro vás mým odvoláním nekončí, právě naopak! A jak se to celé seběhlo?
Ono těch důvodů proč Pirátům a TOPce se STANem ležím v žaludku je samozřejmě víc. Třeba moje intenzivní práce na magistrátu, kde jsem rozkryl několik opravdu velkých lumpáren pod primátorem Hřibem. Za zmínku stojí například rozdání 109 mil. Kč během jednoho roku na IT zakázkách kamarádíčkům z Pirátské strany nebo otevření kauzy o zaměstnávání pirátských trafikantů v Pražském inovačním institutu. Ale to, kde jsem patrně šlápl nejvíce na kuří oko samotnému primátorovi a našemu pirátskému starostovi Dohnalovi, je Aréna ledových sportů. Jsem přesvědčen, že moje odvolání bylo hlavně kvůli ní. Proč?
1⃣ Žádost o svolání mimořádného zastupitelstva jsem sám podepsal. A to především kvůli hrozícímu obrovskému průšvihu s výstavbou arény ledových sportů u ZŠ Ke Kateřinkám. Právě při projednávání tohoto bodu jsem byl odvolán po mém vystoupení, kde jsem naplno řekl, co si o projektu myslím, kam to spěje a co s tím navrhuji udělat.
2⃣ Ve středu před konáním Zastupitelstva mě kontaktoval přímo člověk z okolí primátora Zdeňka Hřiba. K mému překvapení jsem absolvoval velmi zvláštní schůzku, na které jsem u sebe nesměl mít mobilní telefon a probíhala v parku u radnice (??!🤔😳). Zde mi byl nabídnut nechutný politický obchod, abych tzv. „Ledovou arénu nechal být“ a že oni nechají být mě. Jinak, že mě na zastupitelstvu klidně odvolají. To jsem pochopitelně jednoznačně odmítl.😡🤬
3⃣ Moje odvolání přišlo v diskusi právě po tom, co byl načten návrh, aby byl ze správní rady společnosti Arény ledových sportů odvolán Petr Přenosil, který je pravá ruka a poradce primátora Zdeňka Hřiba za Piráty. Já tento návrh podpořil a vysvětlil, proč je to nutné. Co vše pan Přenosil porušil a že dle mého názoru nehájí ve společnosti zájmy městské části Prahy 11.
4⃣ Pak následovalo moje odvolání, které kromě Pirátů podpořili zástupci TOP09 Jakub Lepš, Jan Stárek a za STAN paní Radka Soukupová. Díky nepřehledné situaci po mém odvolání bylo zastupitelstvo přerušeno a k Ledové aréně tak nebylo přijato žádné usnesení.
5⃣ Pokud v ní tedy probíhá rozkrádání veřejných prostředků za podpory Pirátů, nesou za to plnou odpovědnost i kolegové z TOP09 a STAN, kteří to svým jednáním způsobili.
A teď fakticky k tomu, co se ve společnosti Arény ledových sportů děje. A proč Pirátostánu a SPOLU vadí, že se v ní vrtám.
Při jednání zastupitelstva 2.9.2021 se ukázalo, že je ze strany druhého akcionáře, který s MČ Praha 11 projekt výstavby Arény ledových sportů realizuje v obchodním poměru 50:50, byla porušována celá řada ustanovení smluv, které městská část uzavřela!
Jde zejména o ustanovení, za jakých podmínek smí společnost nakládat s penězi městské části, a o ustanovení ukládající projednat smlouvy se stavební firmou v orgánech městské části.
Tato situace vznikla především díky postoji zástupce Pirátské strany Petra Přenosila (poradce primátora Hřiba) ve správní radě společnosti.
Problematické je i prohlášení o podpoře projektu předložené na jednání rady městské části starostou, které podle všeho v rozporu se zákonem omezuje možnost nakládat s majetkem městské části, kterým je obchodní podíl městské části ve společnosti, která má zimní stadion stavět. Právě toto pochybné prohlášení pro banku prohlasovali zástupci Pirátů, TOP09 a STAN na Radě podle mého názoru v rozporu se zákonem. To následně 2.9.2021 bylo na zastupitelstvu potvrzeno a zastupitelstvo tohle prohlášení zrušilo.
Já i celé hnutí ANO od samého začátku podporuje dostavbu Arény ledových sportů, ale nikoliv způsobem, který vzbuzuje otázky, zda při něm nedochází k rozkrádání veřejných peněz.
Na minulém jednání 2.9. se zastupitelstvo usneslo hledat cestu, jak stavbu zimního stadionu realizovat způsobem, který zajistí, aby sloužila obyvatelům naší městské části, ale zároveň nebude vzbuzovat pochybnosti o transparentnosti vynakládání veřejných peněz‼
Naplňování tohoto rozhodnutí je systematicky blokováno od pirátského starosty Jiřího Dohnala a po mém odvolání i ze strany Jakuba Lepše a Radky Soukupové za TOP09 a STAN.
Navíc i přes vše výše uvedené se v minulém týdnu utratily peníze ze společného podniku na reklamní předvolební akci Pirátské strany. Tam se právě z těchto neprůhledných a netransparentně vedených peněz platil třeba moderátor Martin Dejdar, který dělal moderátora na akci pirátskému kandidátovi Jakubu Michálkovi.
Co je tedy asi za tím, že tak sveřepě i za cenu odvolání místostarosty bojují za to, aby společnost zůstala neprůhledná, řídil ji JEDINÝ zástupce Petr Přenosil, který je pravá ruka primátora Hřiba, ale zájmy městské části rozhodně nehájí?🤨 Asi Pirátům a TOP09-STAN vyhovuje mít k dispozici neprůhledně řízenou společnost, kterou můžou využívat k různým věcem, jako je právě zmíněná volební akce, kterou nemuseli Piráti platit z vlastní pokladny.
Proto si dovolím tvrdit, že jsem byl odvolán za snahu bránit rozkrádání veřejných peněz podporované Jiřím Dohnalem (Piráti) a Jakubem Lepšem (TOP09)!
Kromě mého odvolání se tedy na zastupitelstvu povedlo i něco pozitivního.
Zaprvé se podařilo na můj popud zrušit nesmyslné poradenské smlouvy, které v čele s naším předsedou kolegou Martinem Horákem dlouhodobě naše hnutí ANO kritizuje! Slouží akorát k umisťování neschopných Pirátských, TOP09 a STAN trafikantů, jako je například super trafikantka Kórnelie Gottmannová za Piráty nebo Tereza Dolanská za TOP09.
Za další, co se z mého pohledu alespoň povedlo, bylo odvolání neschopné radní Zuzany Ujhelyiové za Piráty. Její odvolání na rozdíl od toho mého navrhla opozice a prošlo širokou shodou napříč stranami. Díky tomu se snad uleví spoustě ředitelům ZŠ, MŠ a rodičům. Pojďme se podívat na to, proč se to vlastně stalo a jaké důvody k tomu vedly.
Více než roční koaliční krize na Praze 11 vyústila 1. 10. 2021 v odvolání pirátské radní pro školství Zuzany Ujhelyiové. Radní byla pod dlouhodobou kritikou nejen zastupitelů, ale především ředitelů škol, kteří proti vedení gesce školství sepsali v únoru tohoto roku dokonce otevřený dopis. Na radní a její postupy si stěžovala i celá řada rodičů.
Hlavní důvody, které vedly nakonec k odvolání Zuzany Ujhlelyiové, byly především:
1⃣ Dlouhodobá snaha o odvolání některých ředitelů a ředitelek ZŠ, kteří neměli vždy totožný názor jako paní radní. Za zmínku stojí například nafouklá kauza kvůli „nešťastně“ vysoutěžené firmě na vaření obědů v ZŠ Pošepného náměstí, za což se mnoho měsíců (naštěstí marně) pokoušela radní Ujhelyiová odvolat paní ředitelku Havlíčkovou. Místo, aby se jí jako gesční radní pro školství zastala a pomohla vyřešit krizovou situaci na škole, tak problému zneužila pro snahu k odvolání ředitelky. Celý tento rok se Zuzana Ujhelyiová snaží vyštípat z postu ředitele Jana Hovorku, ředitele ZŠ Chodov. To je ten ředitel, který si vybojoval proti všem dostavbu nového křídla jeho ZŠ, a nutno podotknout, že jeho ZŠ má jedny z nejlepších výsledků. K této snaze využívá podklady z interních auditů radnice, kde opět nalezla dílčí pochybení na straně ZŠ, a místo snahy o pomoc a řešení kauzu eskaluje se snahou se nepohodlného ředitele zbavit.
2⃣ Vážným důvodem je pro nás však snaha zavádět i na Praze 11 pochybná výběrová řízení ve veřejných zakázkách. Spolu s panem Nikolou Křístkem se pod vznešeným názvem „Demokracie do škol“ snažila po vzoru primátora Zdeňka Hřiba a jeho IT zakázek „ohnout zákon“ a oslovit napřímo dodavatele služeb nad 2 miliony Kč. Po tom, co narazila na svém odboru školství, který jí jednoznačně vysvětlil, že to je v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, to zkusila přes můj odbor správy majetku a moje oddělení veřejných zakázek. Po tom, co jí ani moji úředníci nechtěli vyhovět, začala vyvolávat kauzy proti mému odboru.
3⃣ Taktéž zaměstnávala pochybné pirátské trafikanty, kteří se objevovali na výplatních páskách mnoha radnic nebo institucí pod kontrolou Pirátů. Za zmínku stojí třeba Kornélia Gottmannová. Ta si přišla na více než 50 tis. Kč v Pražském inovačním institutu, na Praze 11 má úvazek na několik tisíc Kč měsíčně a další, co vím, tak na hezké peníze v řádu desítek tisíc si přišla i na radnici Prahy 9 a taktéž je za piráty nominována v dozorčí radě pražské firmy. Opravdu chceme i na Praze 11 tvořit takové trafiky pro profesionální pirátské trafikanty?
4⃣ Za 3 roky nepochopila, o čem primárně je školství. Radní pro školství by měl nebo měla primárně shánět finance pro školy a starat se o rozkvět jejich budov. Místo toho si paní radní řešila své pochybné projekty s pochybnými dodavateli, jako je Demokracie do škol či zaměstnávala trafikanty, kteří ji pomáhali s elektronickými zápisy. Ty mimochodem skončili fiaskem v podobě „urny“ před školou, kde rodiče bez datové schránky vhazovaly vytištěné a ručně vyplněné přihlášky. Místo, aby se starala o finance pro školy a školky, tuto odpovědnost házela dlouhodobě na svého kolegu starostu Jiřího Dohnala a o správě o budovy nechtěla vůbec slyšet. Tam veškerá zodpovědnost šla vždy za mnou, jakožto místostarostou pro majetek.
5⃣ Dokonce z její strany došlo k účelovému blokování a zdržení zakázky na rekonstrukci varny v ZŠ Mendelova, která byla připravena, aby byla zrealizována v létě roku 2020. Piráti v čele s radní pro školství blokovali zahájení stavby celé letní prázdniny a nakonec schválili realizaci až na začátku školního roku. V době vracející se covid pandemie tak donutili děti docházet na jídlo do jiné školy.
6⃣ Primárně z těchto důvodů v roce 2021 poprvé v historii Prahy 11 a patrně i celé Prahy dali dohromady všichni ředitelé ZŠ na Praze 11 a sepsali proti fungování školství otevřený dopis. Většina bodů z jejich dopisu dodnes nebyla uspokojivě vyřešena.
7⃣ Asi poslední perličkou nakonec je fakt, že obě děti pirátské radní pro školství chodí na soukromou základní školu na Jižním Městě. Je to krásná ukázka pravidla „kážu vodu, piju víno“, které je u Pirátů tak běžné. Ačkoli sama dohlíží na provoz našich škol, zavádí v nich nové postupy a má nad nimi plnou kontrolu, vlastní děti dá raději na soukromou školu, což si běžný občan Jižního Města nemůže dovolit.
Co víc k tomu dodat? Vzpomene si někdo vůbec na cokoli pozitivního, co jako radní pro jihoměstské školství udělala?
Porovnejte si to s mými výsledky práce, o které vám píšu každý týden.
✅ Postavil jsem a otevřel nové křídlo ZŠ Chodov, o kterém všichni přede mnou jen roky mluvili.
✅ Opravil jsem varnu v ZŠ Mendelova a to tak, že jsem se poučil z chyb a problémů mých předchůdců v minulých rekonstrukcích, jako byla třeba u ZŠ Pošepného, kde jsou dnes s rekonstrukcí všichni spokojeni!
✅ Opravil a rozšířil jsem po mnoha letech nezdarů výdejnu v ZŠ Mikulova.
✅ Kompletně jsem zrekonstruovat sociální zázemí ZŠ Mikulova.
✅ Opravil jsem střechu na ZŠ Pošepného, kam roky zatékalo.
✅ Zahájil jsem generální výměny původních zastaralých výměníkových stanic.
✅ V loňském roce jsem zrevitalizovat 2 vnitrobloky, než si to vzal do gesce Jakub Lepš (TOP09), který tyto akce zcela zastavil a žádné další vnitrobloky se už nerevitalizují. Ačkoli peněz na to v rozpočtu má dost.
✅ Když jsme u toho, kolegům z TOP09 jsem také předal kompletně připravený projekt na opravu střech KC Zahrada a opět Jakub Lepš a Jan Stárek ani toto nedokázali dodnes zrealizovat
✅ Opravil jsem desítky uvolněných bytů, kde jsem nastavil jednotné standardy a transparentní postup dle URS.
✅ Prosadil jsem téměř proti všem pokračování lékařské pohotovosti na Jižním Městě
✅ Našel jsem nového ředitele Jihoměstské majetkové, která byla na začátku volebního období téměř před kolapsem.
✅ Odpolitizoval jsem tuto společnost a změnil strukturu jejiho řízení po vzoru funkčních magistrátních firem. Také něco, o čem všichni roky mluvili a nikdo pro to nehnul prstem.
✅ Vyměnil jsem dlouho kritizované vedení na odboru správy majetku. Mimochodem Piráti a TOP09 mají plná ústa řečí na různé úředníky, ale nikdo nikoho kromě mě nevyměnil.
✅ Kompletně jsem připravil i se stavebním povolením novou lávku u OC Opatovská, tu kterou jsme bourali. Jsem zvědaví jestli ji kolegové od Pirátů a TOP09 dokážou dostavit. Ode mě to mají kompletně připravené.
Mohl bych pokračovat dlouho, ale to je zbytečné, to si najdete v archivu mých reportů. Odkaz dávám do komentářů. Budu teď pozorně a bedlivě sledovat, jak budou páni radní postupovat v dokončení Sandry a mnou připravených akci, které dostali na zlatém podnose. Jako je třeba ta lávka přes Opatovskou. Samozřejmě vás budu informovat.
Ve středu jsem samozřejmě komentoval bytovou situaci v pravidelném bytovém okénku, odkaz také dávám do komentářů.
Kromě toho se tento týden nestalo už nic příliš zajímavého, takže bych zde tento týden report ukončil. Už tak je dost dlouhý. Chci ho ukončit maximálně pozitivně.
Jsem i přes odvolání připraven s nejvyšším úsilím pomoci Jižnímu Městu a Praze. Pokud budou kolegové stát o pomocnou ruku, rád pomůžu rozdělané projekty dokončit. Ale to teď záleží na nich. Pokud pomoc odmítnou, budu se intenzivně ptát a zjišťovat, jak se věci posouvají.
Ohledně komunikace s vámi se toho příliš nemění. I nadále vás budu každou neděli informovat o všem, co se na Jižním Městě děje a co jsem pro vás udělal. Kromě toho bych se s vámi rád začal setkávat osobně a využil tak trošku času, který jsem získal mým odvoláním.
A taky teď po těch 3 letech totálního nasazení hodlám věnovat více času rodině a se ženou máme dlouho v hlavě myšlenku na založení nadačního fondu pro seniory, tak třeba dojde i na to. Jak říká moje babička: “Všechno zlé je k něčemu dobré!” A má pravdu.
Těším se na vaše komentáře a nezapomeňte prosím moje informace prosím šířit mezi lidi. Děkuji.