Milí Pražané,
víte, jak dlouho jsou lidé dnes ochotní dojíždět za prací do Prahy? Celých 75 minut, což představuje denně dvě a půl hodiny na cestě. Prodlužování dojezdové vzdálenosti, které je přímým důsledkem špatně dostupného bydlenív hlavním městě, je trendem, který nám zadělává na další obrovské problémy.

Tím prvním je zhoršení už tak katastrofální dopravní situace na většině dopravních tepen v centru i na periferiích, které jsou v poslední době takřka neprůjezdné. K potížím ale zdánlivě paradoxně přispějí také ti, kteří se po vystěhování za Prahu rozhodnou najít práci v místě svého nového bydliště.

Proč? Je pravděpodobné, že zaměstnavatele změní především lidé, jejichž profese je poptávaná bez ohledu na lokalitu – tedy učitelé, zdravotní sestry, ošetřovatelé, hasiči nebo policisté, ale také uklízečky či techničtí pracovníci. To povede k dalšímu odlivu zaměstnanců v daných oborech, kterých je už dnes v metropoli nedostatek.

S masovým odchodem z hlavního města se také v přilehlých obcích zvýší tlak na další výstavbu, kterému padnou za oběť lány vysoce kvalitní zemědělské půdy. Faktické rozrůstání území města a rozrušování jeho hranic jde navíc proti současným pravidlům urbanistického rozvoje, která silně preferují budování města krátkých vzdáleností a vytěžování již existující infrastruktury.

Jsem proto přesvědčen, že dojíždění zdaleka zkrátka nepřinese nic dobrého. Ani Praze, ani jejímu okolí .

A jak se trend dojíždění ze stále větších vzdáleností líbí vám❓
Kolik času byste na cestě za zaměstnáním byli denně byli ochotní strávit❓
Těším se na vaše odpovědi, které mi jako obvykle pište pod příspěvek sem do komentářů .

Článek, na který reaguji:
https://www.kurzy.cz/zpravy/611649-zajem-prazanu-o-byty-ve-stredoceskem-kraji-roste-akceptovatelny-je-uz-i-75minutovy-dojezd-do-prahy/