jelikož jednání o čtyřkoalici na Jižním Městě v podobě Pirátů, hnutí ANO, TOP-STAN a ODS se snad konečně blíží po 4 měsících od voleb ke konci, rád bych vysvětlil několik věcí, které se stále dokola na sociálních sítích a ve veřejném prostoru objevují.

1️⃣ Takže zaprvé – velmi často se objevují útoky na sociálních sítích, že naše koalice je složená ze subjektů, které spolu nemají nic společného a nemohou tak spolu ani spolupracovat. Že TOP09 s ODS přeci nemohou vycházet s Hnutím ANO nebo Piráty. Tohle by asi mohlo platit v poslanecké sněmovně. Ne však v komunální politice městské části, kde se většina diskusí točí kolem sečí trávy, úklidu odpadků a rozvoje naší městské části. Právě v těchto praktických otázkách mají naše subjekty nejblíže. Důkazem jsou naše programy, které se z 90% protínají i to, že za 4 měsíce jednáních jsme nenarazili na otázku, která by nás zásadně rozdělovala.

2️⃣ Za druhé velmi často slýchávám, že je hrozné jak se spojujeme se “starými strukturami” z ODS z minulosti. Že v naší koalici jsou obvinění zastupitelé a podobné strašidelné informace. I kdybychom chtěli, tak bez ODS by to nešlo! Koalice Piráti, ANO, TOPSTAN bez ODS by měla jen 22 hlasů z 23 potřebných. Čtyřkoalice s ODS se ukázala postupem času jako nejlepší řešení pro Jižní Město, které poskytuje pohodlnou většinu 27 ve 45ti členném zastupitelstvu. Ano někteří zastupitelé ODS jsou z minulosti obviněni, ale kdo se o Jižní Město dlouhodobě zajímá asi ví, že jsou obvinění z tzv. společné kauzy o prodeji pozemků, kde bylo kvůli jednomu hlasování na zastupitelstvu obviněno cca 40 zastupitelů. Ti všichni hlasovali dle předložených soudních znaleckých posudků, které tvrdily, že prodeje jsou v souladu se zákonem. Na základě tohoto hlasování se spustila velká kauza, která v té době sahala až do úplných špiček ODS. Bylo to ve stejné době, kdy padl Petr Nečas a prakticky celá ODS. Výsledkem bylo obvinění všech členů ODS, ČSSD a dalších stran z tehdejšího zastupitelstva. Kauza se táhne už více než 5 let bez jakéhokoli výsledku. Na základě toho, nemáme jediný důvod nevěřit kolegům z ODS, že jde o účelovou politickou kauzu a respektovat institut presumpce neviny. ODS navíc byla natolik konstruktivní, že přistoupila na podmínku Pirátů, aby tito obvinění členové zastupitelstva zůstali mimo Radu a uvolněné funkce. Tedy nebudou se podílet na řízení městské části minimálně do doby než jejich obvinění bude staženo. To je fakt, který se příliš neříká a přitom to byl asi vůbec největší ústupek v našem vyjednávání. Kdy ODS přistoupila na to, že někteří jejich členové jsou prostě pro druhého partnera nepřijatelní.

To, že se na Jižním Městě rýsuje koalice bez přímého zapojení Hnutí pro Prahu 11, které volby vyhrálo, pochopitelně vyvolává silné emoce. A v nejbližších týdnech budeme asi svědky silných a často možná nechutných útoků od některých z jejich představitelů. Mě to hrozně mrzí, protože od počátku vyjednávání s některými představiteli Hnutí pro Prahu 11 komunikuji a snažím se s nimi jednat opravdu korektně a slušně. Mnoha lidí z HPP11 si vážím pro jejich práci, kterou pro Jižní Město odvedli a odvádějí. Jmenovat mohu třeba Jirku Štylera, který v minulosti pouze neunesl post starosty, ale jinak se jedná o slušného a čestného chlapa, který to s Jižňákem myslí dobře a obětoval práci pro Prahu 11 velký kus života! Skvělým odborníkem na územní rozvoj je podle mě paní Malá nebo Aleš Kulhánek. Svou práci pro Jižňák podle mě dobře odvádí i pan Vrkoč v rámci Jihoměstské majetkové a pochopitelně i další lidé z HPP11. Bohužel však díky některým jiným představitelům je komunikace a spolupráce s tímto subjektem pro nás i pro mě osobně velmi složitá. I tak doufám a věřím, že se podaří nastavit určitý nový model komunikace a mediace se zapojením Hnutí pro Prahu 11 do některých orgánů MČ, tak abychom společně mohli tvořit lepší Jižní Město společně přesně podle slibu zastupitelů, který jsme všichni nedávno složili. Vzájemné boje, házení klacků pod nohy, blokování důležitých věcí – to vše všechny nejen vysiluje, ale nakonec to vždy odnesou jen občané Prahy 11. Což nechci a nesmíme to dopustit! Držte nám prosím palce a díky, že jste se mnou! 🍀👍

Máte nějaké další otázky k naší chystané koalici? 😉