Milí sousedé,

původně jsem se ke “kauze otevřený dopis ředitelů škol zřizovateli” nechtěl vůbec vyjadřovat. Obecně se snažím neplést se kolegům v Radě do jejich agendy a tato problematika je jednoznačně v gesci paní radní pro školství Zuzany Ujhelyiové (PIR). Ředitelé ZŠ v minulém týdnu napsali otevřený dopis všem radním, panu starostovi a předsedům politických klubů, ve kterých vyjadřují nespokojenost v komunikaci a ve spolupráci se svým zřizovatelem (což je Rada, v našem případě zastoupená gesční radní paní Zuzanou Ujhelyiovou). Kompletní znění otevřeného dopisu vám dávám ke stažení zde do komentářů.

Jak jste si asi všimli, do teď jsem tuto věc nijak nekomentoval a nechal jsem ji k řešení paní radní. Bohužel k mému velkému překvapení kolegové z Pirátské strany místo, aby se věnovali podstatě problému o kterém ředitelé píší, tak se celou kauzu zcela nechutným způsobem snaží hodit na mě. To je důvodem proč se, ač velmi nerad, k této kauze musím vyjádřit.

Piráti ve svém prohlášení píší, že “problém s nefunkční Jihoměstskou majetkovou, a.s.” (doteď nevím o jaký konkrétní problém jde?!?) se mnou paní radní Ujhelyiová opakovaně řešila a že jsem ho za 2 roky nevyřešil. Celé prohlášení Pirátské strany vám dávám rovněž ke stažení zde do komentářů.

Rád bych k tomu podotkl, že Piráti mají v orgánech Jihoměstské majetkové, a.s. své zástupce, a to jak v představenstvu, kde sedí Lukáš Chlup, tak i v dozorčí radě. V té je dokonce místopředseda sám předseda klubu zastupitelů Pirátů Martin Muzikant. Zde do komentářů vám dávám stránku z poslední výroční zprávy Jihoměstské majetkové, kterou odsouhlasil právě pan Muzikant za Piráty v rámci svého výkonu funkce dozorčí rady. Dozorčí rada nemá žádné námitky k fungování společnosti, naopak ji hodnotí jako bez výhrad. Konkrétně: “Vzhledem k tornu, že zpráva dostatečným způsobem charakterizuje činnost a majetek společnosti Jihoměstská majetková a.s., bere dozorčí rada zprávu bez výhrad na vědomí. Dozorčí rada nemá připomínky k výroční zprávě za rok 2019 a doporučuje valné hromadě schválit řádnou účetní uzávěrku za rok 2019.”

Pokud by tedy paní radní na nějaký problém poukazovala dlouhodobě, jak ostatně sama uvádí, proč to tedy nebylo nikdy řešeno oficiálně v orgánech Jihoměstské majetkové, a.s.? Pokud si projdete zápisy z představenstvech Jihoměstské majetkové, a.s., které se schází pravidelně každý měsíc, ani zde nenajdete jedinou konkrétní zmínku o nekomunikaci, či problémech směrem k ředitelům škol.

Ano, problémy při správě majetku (nejen) školních budov jsou. Pokud mě sledujete, jistě víte, že o nich pravidelně píšu. Ne vždy se podaří oprava či investice včas, spoustu akcí jsme byli nuceni odložit. Nicméně o každé této jednotlivosti s řediteli buďto přímo já nebo moji lidé samozřejmě komunikují.

Vyjádření Pirátské strany v jejich reakci k otevřenému dopisu ředitelů škol mě opravdu velmi mrzí a beru ho jako naprosto podpásový a navíc nepravdivý akt.

Můj sekretariát, stejně jako moje odbory a celá Jihoměstská majetková je ředitelům škol, a nejen jim, komunikačně zcela otevřen. Problémy řešíme, jak přijdou a tak to bude i do budoucna. Věřím, že stejně si spolupráci s řediteli škol nastaví i paní radní, místo zcela trapného osočování a házení odpovědnosti na jiné. Možná by to bylo již více než záhodno po takřka 2 letech ve funkci radní pro školství.

Klub hnutí ANO bere otevřený dopis ředitelů škol jako jakési volání SOS o pomoc určené paní radní a takto ho budeme i na dalších jednáních s kolegy diskutovat. Za náš klub se problému budou dále věnovat kolegové Tomáš Bříza a Martin Horák. Pokud bude třeba, rád se jednání samozřejmě zúčastním kvůli konkrétním dotazům či připomínkám k majetkové gesci.

Ostatní kluby ODS a TOP/STAN již také přijali svá stanoviska k dopisu, která potvrzují směr, který je evidentní: že situaci musí řešit odpovědná radní, případně sám starosta.

Bohužel tohle je typická práce většiny členů Pirátské strany na všech úrovních. Poukazovat na problémy ostatních, a pokud mají problém sami tak ho vymlčet, ututlat nebo hodit na někoho jiného. Přál bych kolegům, aby politicky co nejrychleji dospěli, našli pokoru ke své práci a pokud mají problém, tak se k němu stavět čelem a třeba i někdy místo zbytečných útoků přiznat chybu.

Mrzí mě takto “prát špinavé prádlo” koalice veřejně, ale já to nezačal. Byl jsem veřejně napaden, a tak se logicky musím bránit či přímo ohradit.

2021-02-14-Reakce_otevřenyDopis_Praha11 (1) JMM – Výňatek z VZ Dopis ředitelů škol