Nevím na kolik jste obeznámeni s obsahem posledního zastupitelstva. Pokud nejste doporučuji souhrn mého kolegy zde. Kromě těch hrůz, které popisuje, zde byla ještě jedna na první pohled pěkná zajímavost pro občany, a to stavba haly na bruslení. Zajímavé, že? Pojďme se podívat na podrobnosti.

Nejprve se podívejme na pozitivní krásnou PR zprávu z oficiální tiskovky (převzato z Pražského Deníku 4.9.2014):

Praha – U Základní školy Ke Kateřinkám v Praze 11 by měl vyrůst areál ledových sportů, tedy hala s plochou na bruslení, hokej či curling. Koalice navzdory protestům opozičních zastupitelů odsouhlasila v pondělí záměr pronájmu pozemků, na nichž je investor připravený vybudovat za 80 milionů korun nejen halu s ledovou plochou, ale také venkovní hřiště pro sportování školáků. Informuje o tom mluvčí radnice Šárka Cicvárková. „Je to záměr, který přinese Jižnímu Městu i škole další prostory pro sport, aniž by to městskou část stálo peníze z rozpočtu. Zpochybňování záměru nechápeme, je to pro naše děti, pro sportovní veřejnost,“ uvedl starosta Dalibor Mlejnský.

Proč se tato báječná zpráva nelíbí opozici a všem občanům, kteří mají zdravý rozum?

Materiály k prostudování záměru pro zastupitele byly připraveny absolutně amatérským způsobem. Jde o to zda to bylo pouze zanedbání pracovních povinností toho, kdo je připravoval nebo to byl úmysl, aby se snadněji daly ututlat neprůhledné skutečnosti. Materiál popisoval zcela zavádějící informace, například výši investice v hodnotě 800 milionů Kč, místo správných 80-ti milionů. Sami uznejte, skoro miliarda a 80 milionů je zásadní rozdíl. Neobsahoval žádnou vizualizaci plánovaného projektu, kde by bylo vidět jak budova změní ráz okolí. Ani žádné záruky o tom, zda budou moci školy z Jižního Města areál využívat a v jakém rozsahu. Co je nejděsivější, investor požaduje po MČ zaručení se pozemkem zástavou u banky pro získání úvěru na stavbu a provoz. tzn. v případě, že se investice nezdaří a majitel nebude splácet úvěr, MČ přijde o 2 hektary velmi cenného pozemku, v hodnotě zhruba 80 milionů Kč. Shodou okolností právě v ceně zamýšlené investice. V rámci pobídky investorovi tento pozemek propůjčuje na 50 let. Po tom co se na Jižním Městě posledních 8 let děje, se nikdo nemůže divit, že se opozice a zdravě smýšlející občané řídí heslem „důvěřuj, ale prověřuj“. Kluziště je fajn nápad, proč ne, ale za lepších a průhlednějších podmínek. Ty musí být nastaveny tak, že břemeno podnikatelského rizika nebude ležet pouze na Městské části a že Městská část bude mít jasné privilegia a výhody z dané stavby.

Co si o záměru kluziště na Praze 11 myslíte vy?